Kansen in duurzame voedselproductie voor megaprojecten Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië kent een aantal megaprojecten waarvan Red Sea Project en AMAALA luxueuze en duurzame vakantiebestemmingen moeten worden aan de kust van de Rode Zee. Er zijn kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in: de marine sector, milieu, luxe toerisme & horeca sector, de bouw sector, duurzame landbouw/voedselproductie, plantages, green mobility, gezondheidszorg & welzijn, en landschapsontwerp.

Achtergrond: Red Sea Project & AMAALA

Het Red Sea Project en AMAALA worden gebouwd aan de kust van de Rode Zee over een lengte van 500 km (oppervlakte maar liefst 28duizend km2), in het Noord-Westen van Saoedi-Arabië. De gebieden omvatten een eilandengroep van meer dan 90 eilanden. De projecten hebben een totaalbudget van ruim $20 miljard (bijna €17 miljard) en worden geleid door The Red Sea Development Company (TRSDC). Er zijn kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in: de marine sector, milieu, luxe toerisme & horeca sector, de bouw sector, duurzame landbouw/voedselproductie, plantages, green mobility, gezondheidszorg & welzijn, en landschapsontwerp.

TRSDC is een closed joint-stock company, waarvan de Public Investment Fund (PIF) eigenaar is. TRSDC is actief op zoek naar buitenlandse expertise en aannemers. Het masterplan dat in december 2018 goedgekeurd is omvat de ontwikkeling van maar liefst 22 eilanden. De eerste fase, waar onder andere 16 luxury hotels en een vliegveld deel van uitmaken, zal volgens planning in 2022/2023 voltooid worden. Tegen 2030, het jaar van de geplande voltooiing van het project zullen er in het Red Sea Project zo’n 8.000 hotelkamers gerealiseerd zijn op 22 verschillende eilanden en landwaarts. Dit project zou $5.9 miljard (tegen de €5 miljard) moeten bijdragen aan het Saoedische jaarlijkse GDP en zo’n 120.000 banen moeten opleveren.

Megaprojecten westkust Saoedi-Arabië
Megaprojecten westkust Saoedi-Arabië

Kansen voor NL landbouw/voedsel bedrijven binnen Red Sea Project & AMAALA

Deze projecten zijn voornemens zelfvoorzienend te zijn in voedselproductie; naast de toerisme industrie moeten dagelijks de monden van de lokale bevolking, bestaande uit zo’n 14-15 duizend werknemers, op duurzame wijze gevoed worden. TRSDC is specifiek op zoek naar bedrijven die zich bezighouden met:

  • Aanplanting/vergroening
  • Telers van groenten en fruit
  • Onderwijs programma’s over duurzame landbouw
  • Visteelt & aquacultuur
  • Afvalverwerking

Houdt uw bedrijf zich bezig met duurzame voedselproductie? Maak dan uw (serieuze) interesse in de projecten Red Sea Project & Amaala kenbaar aan ons landbouwteam van de ambassade in Riyadh, door contact op te nemen met: RIY-LNV@minbuza.nl.

Wij kunnen een select aantal inzendingen kenbaar maken aan de Environment & Sustainability Department van TRSDC & AMAALA, op basis waarvan zij contact zullen opnemen met bedrijven met wie zij mogelijkheden tot samenwerking zien. Een voorwaarde gesteld door TRSDC is dat projectvoorstellen een goede balans hebben tussen innovatie en duurzaamheid enerzijds, maar tegelijkertijd rekening houdt met lokale kennis/erfgoed. Bedrijven kunnen de gelegenheid krijgen pilot projecten op te zetten voor een periode van 3-6 maanden, van bijv. 1/2/10 ha. Bovendien is het wenselijk dat geïnteresseerde bedrijven al ervaring hebben in de regio. Concrete voorstellen kunnen via ons ambassadeteam aan het team van TRSDC worden doorgesluisd.

The Red Sea Project

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wilt u meer weten over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Saoedi-Arabië? Bezoek dan: