Tijdelijke en permanente wijzigingen voor de export van voedsel- en levensmiddelen naar Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië heeft recentelijk een aantal tijdelijke en permanente veranderingen in regelgevingen in de landbouw- en voedsel aangekondigd. Het gaat om tijdelijke versoepeling van een aantal importwetten voor voedselproducten uit de EU en om permanente verhogingen van importtarieven voor bepaalde voedsel categorieën, om begrotingstekorten te beperken en voor enkele producten ook de binnenlandse productie te stimuleren.

UPDATE 14 juni: De verhogingen in importtarieven in Saoedi-Arabië zijn nog niet geïmplementeerd. Eerder werd aangekondigd dat er vanaf 10 juni nieuwe importtarieven zouden gelden voor een lijst aan productgroepen. De Saodische douane heeft aangegeven dat deze plannen tot nader order zijn uitgesteld.

Deze verhogingen zijn overeenkomstig de maximaal toegestane tarieven volgens de  WTO en gelden bovenop de eerder aangekondigde BTW toename van 5-15% die per 1 juli 2020 ingaat. Voor Nederlandse agro-export zijn de veranderingen het meest ingrijpend voor de groente en zuivelproducten. Er is geen sprake van toename in importtarieven voor rund- en kalfsvleesproducten, d.w.z. dat er (nog) geen importtarief geldt voor vers en gekoeld rundvlees zonder been. De meest relevante toenames in importtarieven zijn:

  • Zuivelproducten: van 5% naar 10% (kaas = 6%)
  • Groenten: van 0% naar 15% (o.a. tomaat, komkommer, ui)
  • Vis: van 3% naar 6%
  • Levend vee (schaap & geit): van 0% naar 7%
  • Producten van verwerkt kippenvlees: van 12% naar 15%

Daarnaast heeft Saoedi-Arabië vanwege de situatie omtrent COVID-19 een aantal importwetten voor levensmiddelen en voedsel uit de EU tijdelijk versoepeld of zelfs geheel opgeschort. Voor het merendeel van deze maatregelen geldt dat zij van kracht zullen zijn tot het einde van de COVID-19 pandemie.

  1. Instanties die al vlees, vis en producten daarvan exporteerden, maar door de gevolgen van COVID-19 hun registratie bij SFDA niet tijdig konden afronden, kunnen dit via de NVWA kenbaar maken bij  desbetreffende overheidsinstanties in Saoedi-Arabië.
  2. Voorheen geldende health certificates via TRACES kunnen b.w.v. uitzondering nog gebruikt worden tot het einde van de COVID-19 pandemie.
  3. De deadline voor registratie bij de SFDA voor exporteurs van babyvoeding is uitgesteld van 1 maart 2020 tot het einde van de COVID-19 pandemie
  4. Voor de export van eieren geldt dat de registratie van exporteurs pas na het einde van de pandemie van kracht en dat de health certificates goedgekeurd door de desbetreffende autoriteit in het land van origine legitiem zijn.
  5. De deadline voor registratie bij de SFDA voor exporteurs van zuivel is uitgesteld tot het einde van de COVID-19 pandemie. Voorheen geldende health certificates zullen nog worden geaccepteerd.
  6. Export van rundvlees producten van dieren ouder dan 30 maanden is onder voorwaarden toegestaan tot 30 juli 2020. Export van rundvlees met been wordt binnenkort toegestaan vanuit landen met een verwaarloosbaar BSE risico. Over de voorwaarden hiervoor heeft SFDA een voorstel gedaan aan Nederland.   
  7. De regel om behalve vervaldatum ook de productiedatum op voedselproducten te vermelden, wordt opgeschort tot 13 juli 2020.
  8. De plicht om een Arabische vertaling op het label van voedselproducten te integreren is tijdelijk opgeschort (tot 13 juli 2020) voor:
    • Essentiële basisvoeding bestaande uit 1 ingrediënt (zoals rijst, vlees, vis, olie, tarwe, droge volle melk, vloeibare melk, witte en bruine tarwe, suiker, thee, koffie, kardemom, dierlijke vetten, eieren, verse groenten en fruit) Mocht het label alleen een andere taal dan het Engels bevatten, dan is een Arabische sticker wel verplicht.
    • Grondstoffen voor de voedsel industrie
    • Rauw & complex veevoer
    • Voor overige voedselproducten met een Engelstalig label geldt bovendien dat de importeur verantwoordelijk is voor het plaatsen van een additionele Arabischtalige sticker  

Voor vragen over de permanente en tijdelijke veranderingen in de wetgeving rondom de import van voedsel en levensmiddelen in Saoedi-Arabië, neemt u contact op met het landbouwbureau via RIY-LNV@minbuza.nl

Export-import
Beeld: Shutterstock