Nederlandse kassenbouwer aan de slag in Saoedi-Arabië

De Nederlandse kassenbouwer Debets Schalke uit Monster gaat drie kascomplexen bouwen in Saoedi-Arabië met een totale omvang van 44 hectare. De bouw van het eerste complex is onlangs begonnen. Het tweede en derde project gaan eind van dit jaar van start.

De bedoeling is dat in de kassen jaarrond groenten worden geteeld. Opdrachtgever in het bedrijf Dava Corporation. Het gaat om de grootste investering in de tuinbouwsector in Saoedi-Arabië ooit.

Beeld: ©Debets Schalke
Eerste kassencomplex

Kassen in oase

Het eerste kassenproject wordt gebouwd in de regio Al-Kharj. In deze regio werd in 1938 een agrarisch proefstation van de overheid gevestigd. Sindsdien is het gebied uitgegroeid tot een bloeiende oase, waar granen, dadels, groenten en fruit worden geproduceerd.

Efficiënt watergebruik

Duurzaamheid en efficiënt watergebruik staan centraal in het project. De hightech kassen worden uitgerust met een koel- en verwarmingssysteem, waterbesparende irrigatie, energiezuinige afscherming en een automatiseringssysteem voor de aansturing van de teelt.

Beeld: ©Debets Schalke
Kassencomplex in aanbouw

Jaarrond groenten

Deze installaties zorgen ervoor dat de kas het hele jaar door gebruikt kan worden voor de productie van verse groenten, zoals komkommers, tomaten en paprika’s. Er komen zes kassen in het complex met een centrale verpakkingsruimte en een teeltcompartiment voor de teelt van jonge groenteplanten.

Verbreding economie

Met het hervormingsprogramma Vision 2030 bereidt het Koninkrijk Saoedi-Arabië zich voor op de toekomst. Er vinden grote veranderingen plaats in het land. Het land dat bekend staat om zijn olieproductie wil zich nu hervormen tot een economie met een bredere basis. Saudi-Arabië importeert momenteel 70% van zijn voedsel. De investering in kassenbouw leidt tot een hogere zelfvoorzieningsgraad.

Meer over Debets Schalke