WUR helpt Saoedi-Arabië bij opzetten demonstratievelden

Saoedi-Arabië is heet en droog. Moeilijke omstandigheden dus voor het kweken van fruit of groenten, maar niet onmogelijk. Boeren en telers zouden daarom enorm blij zijn met kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Daarom helpt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research bij het opzetten van demonstratievelden verspreid over het land.

Beeld: ©WUR

Saoedi-Arabië is vooral bekend vanwege de teelt van dadelpalmen. Maar er worden nog veel meer gewassen geteeld - groenten, granen, voeder en fruit - in plastic kassen en in de vollegrond. De oogst van die gewassen is echter laag. Dit komt vooral door het gebrek aan de kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Het water is bovendien schaars én zout, en het is er warm: de gemiddelde zomertemperatuur is 45°C, wat zorgt voor stress bij veel gewassen.

Gebruik van demonstratievelden

Samen met King Faisal University ontwikkelt WUR Glastuinbouw een trainingsprogramma voor boeren en telers in Saoedi-Arabië. Demonstratievelden spelen hierbij een centrale rol. Op zulke velden wordt onder meer getoond hoe Integrated Pest Management werkt. Boeren en telers zien hoe een evenwichtig gebruik van chemische middelen, natuurlijke vijanden en vallen helpen om ongedierte en ziekten te bestrijden. Speciale aandacht zal ook worden besteed aan irrigatie en bemesting. Op deze manier zien boeren en telers hoe ze hun kwaliteit en opbrengst per eenheid irrigatiewater kunnen verbeteren.

Er komen ongeveer 100 demonstratievelden. De boeren en telers worden benaderd door King Faisal University met steun van WUR Glastuinbouw en het ministerie van Milieu, Water en Landbouw van Saoedi-Arabië, dat ook het project financiert.

Bron: WUR