SPACE Rennes 2025, Frankrijks grootste beurs voor veehouderij
In Rennes, het hart van West-Frankrijk, een van de belangrijkste veeteeltregio's van Europa, vindt dit jaar de 39ste editie van de veehouderijbeurs SPACE plaats, van 16 tot en met 18 september 2025. Gedurende drie dagen biedt SPACE de gelegenheid aan alle sectoren en alle actoren van de veehouderij om samen te komen, informatie en inzichten te delen, innovaties te aanschouwen en zaken te doen.
Ook Nederland zal dit jaar opnieuw goed vertegenwoordigd zijn op deze belangrijke beurs, volledig gericht op de dierlijke productieprofessionals.
De organisatoren van de beurs vertellen dat de bezoekers vanuit de hele wereld naar SPACE-Rennes komen om de wereldwijde voedseluitdaging aan te pakken en de jongere generaties hun te motiveren mee te werken om de voortdurende groei en duurzame toekomst van de landbouwindustrie te waarborgen
Keyfigures
Meer dan 1.200 exposanten en 100.000 bezoekers uit 120 landen zullen opnieuw samenkomen in de hoofdstad van Bretagne.
De huidige geopolitieke context heeft een grote impact op de landbouw- en voedselbalans
In deze snel veranderende omgeving hebben boeren de opdracht om de uitdagingen van de voedselproductie aan te gaan, maar ook die van milieu-, sociale en energiekwesties. Deze complexe vergelijking vraagt om steeds meer professionalisme, het gebruik van de juiste instrumenten en openheid naar de wereld.
Thema Space 2025 is “Artificiële Intelligentie” (AI)
Voor de 39e editie richt SPACE zich op kunstmatige intelligentie voor veehouders, met als doel het verbeteren van precisie, prestaties, werkcomfort en diergezondheidsmanagement.
De organisatie van de beurs heeft gekozen voor dit thema, omdat kunstmatige intelligentie wereldwijd wordt toegepast bij besluitvorming en voorspellingen. Deze techniek gebaseerd op de analyse van digitale en visuele gegevens, biedt sleutelelementen voor het anticiperen op beslissingen en het optimaliseren van processen. Het is vooral waardevol als het gaat om het beheren van risico's, met name klimatologische, gezondheids- en andere risico's.
AI kan ook staan voor “Agricultural Intelligence”: een technologie die ontworpen is om de precisie, prestaties en duurzaamheid van onze boerderijen te verbeteren.
In de hal 3 “Espace pour Demain”, zullen specialisten van de Franse ‘Landbouwkamers’ (Chambres d’ Agriculture) rondetafelgesprekken en bijeenkomsten met deskundigen organiseren om technische oplossingen te presenteren, best practices te delen en veehouders en hun werknemers een visie op de toekomst te bieden.
Kunstmatige intelligentie kan helpen een aantal grote uitdagingen aan te gaan:
- Meer produceren om een groeiende wereldbevolking te voeden,
- Zorgen voor meer waakzaamheid op het gebied van volksgezondheid,
- De milieu-impact van de landbouw verminderen,
- Zich aanpassen aan de klimaatverandering, het dierenwelzijn verbeteren,
- Het evenwicht tussen werk en privéleven voor boeren bewaren,
- Het tekort aan arbeidskrachten oplossen en banen in de landbouw aantrekkelijker maken.
Kunstmatige intelligentie vraagt ook waakzaamheid met betrekking tot een aantal cruciale kwesties:
- Digitale hygiëne: cyberveiligheid, beveiliging van gekoppelde systemen,
- Eigendom van gegevens: wie is de eigenaar van de gegenereerde gegevens?
- Transparant gebruik: wat is het doel van de gegevens?
- Worden ze verkocht of buiten het bedrijf gebruikt?
Netwerkreceptie voor Nederlandse ondernemers en exposanten
Dit jaar organiseert het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Frankrijk een netwerkborrel op woensdag vanaf 18 uur. Bent u geïnteresseerd daar naartoe te komen, meld u dan bij ons aan par-lvvn@minbuza.nl Wij sturen u dan nadere informatie en een uitnodiging hiervoor.