Frankrijk: een zwaargewicht aan de top van Boerenbond FNSEA

Drie dagen congres, twee ministers op bezoek en een wisseling van het voorzitterschap. Deze week slaat de grootste Franse agrarische werkgeversorganisatie FNSEA de bladzijde om van twee mandaten van voorzitter Christiane Lambert. Tijdens het driedaagse congres in Angers zullen 69 nieuwe bestuurders van de FNSEA worden gekozen. Zij zullen op hun beurt overgaan tot de formele verkiezing van de nieuwe voorzitter op 13 april.

Wisseling van de wacht

De enige kandidaat, Arnaud Rousseau, vergezelt Christiane Lambert al maanden. Op de Salon de l'Agriculture waren ze onafscheidelijk, en het was samen dat ze begin dit jaar op het ministerie van landbouw onderhandelden over de compensatie van de bietensector die plotseling verstoken bleef van neonicotinoïden.

Beeld: FNSEA
Arnaud Rousseau

Arnaud Rousseau

Wie is Arnaud Rousseau? Deze bij het grote publiek onbekende boer uit de Seine-et-Marne is niettemin een zwaargewicht in de Franse agro-industrie. Een man die een koerswijziging zou kunnen betekenen aan het hoofd van de FNSEA. De afgelopen 6 jaar was het voorzitterschap in handen van een vertegenwoordigster van de veehouderijsector, een varkenshoudster uit Maine-et-Loire. Nu zal het voorzitterschap worden overgenomen door een vertegenwoordiger van de akkerbouwsector, die tevens heel actief is in de agro-industrie.

Arnaud Rousseau is de baas van een grote speler van de Franse economie: Avril-Sofiprotéol, marktleider op het gebied van oliehoudende en eiwithoudende gewassen (koolzaad, zonnebloem, soja en plantaardige eiwitten zoals luzerne, tuinboon, erwt...), tevens de 4e grootste Franse agrovoedingsgroep. Avril-Sofiprotéol produceert niet alleen levensmiddelen, maar ook diervoeder, ingrediënten voor de cosmetica-industrie, brandstof aan de pomp, afkomstig uit haar koolzaad-, zonnebloem- en sojaverwerkingsfabrieken. Naast zes fabrieken in Frankrijk heeft Avril-Sofiprotéol bedrijven en terreinen gekocht in Senegal, Marokko, Tunesië, België, Duitsland, Italië, Centraal-Europa, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk... en Brazilië, waar het in 2016 de diervoedingsgroep Salus overnam. In totaal is het actief in negentien landen. Het produceert ook chemische meststoffen en investeert in genoomonderzoek.

Na het overlijden, begin 2017, van Xavier Beulin, die zelf voorzitter was van FNSEA, werd Arnaud Rousseau aan het hoofd geplaatst van Avril-Sofiprotéol. Het is dus de tweede keer in relatief korte tijd dat Avril-Sofiprotéol de voorzitter van de FNSEA levert.

Wisseling van koers?

Arnaud Rousseau geeft dus leiding aan een bedrijf met veel internationale activiteiten, en hij is zelf ook zeer geïnteresseerd in internationale vraagstukken en wereldhandel. Het is waarschijnlijk deze eigenschap die hem het meest zal onderscheiden van zijn voorgangster Christiane Lambert, wier twee ambtstermijnen werden gekenmerkt door een uitgebreide communicatie over een aantal nationale en Europese onderwerpen, maar niet door standpunten over de wereldhandel of de prijzen op de wereldmarkt. De oriëntatie van Rousseau zal  Franse veehouderijsectoren - de sectoren die momenteel het meest te lijden hebben van de economie en (zeer) nationaal georiënteerd zijn – ongetwijfeld zorgen baren.

In zijn toespraken van de afgelopen weken heeft Arnaud Rousseau zich nauwelijks uitgesproken over de noden van boeren in eigen land. Zijn prioriteiten, die hij eind februari op de Salon de l'Agriculture herhaalde, zijn het bevorderen van nieuwe genetische technieken (NBTs), het behoud van voldoende gewasbeschermingsmiddelen en het rendabeler maken van de teelt van plantaardige eiwitten. "Europa moet sneller werk maken van nieuwe veredelingstechnieken, om een kader te hebben voor de productie van meer eiwitten in Europa", zei hij ten overstaan van de Franse  Landbouwacademie. Volgens hem zou dit perspectief het mogelijk maken om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, maar omgekeerd mag er geen sprake zijn van verbod op gewasbeschermingsmiddelen als er geen passende alternatieven zijn. "Hoe kunnen we de uitdagingen van de voedselsoevereiniteit aangaan als we de Franse landbouw haar productievermogen ontnemen?” De komende maanden zal duidelijk worden in welke mate de nieuwe voorzitter van de FNSEA met deze standpunten ook daadwerkelijk een koerswijziging voor de Franse landbouw gaat betekenen.