Frankrijk: Nederland in de kijker bij Bio360 Expo in Nantes

Op 30 en 31 maart 2022 staat Nederland volop in de spotlights als eregastland bij Bio360 Expo in Nantes. Tijdens dit event komen internationale experts, bedrijven en stakeholders uit de bio-energie en bio-economie sectoren bijeen en staat bio transitie centraal.

Bio360

Nederland is “Country of the Year 2022”

Frankrijk en Nederland hebben hoge ambities, complementaire kennis en technologieën en beide landen leggen de lat steeds hoger als het gaat om ontwikkeling en uitvoering van een biobased economy.

De reden voor de organisatoren van Bio360 Expo om juist Nederland uit te nodigen als eregastland ligt in het feit dat er interessante innovaties en belangrijke spelers zijn in ons land:

“Op industrieel, institutioneel, onderzoeks-, capaciteitsopbouw-, visionair en samenwerkingsniveau is Nederland als land voorbeeldig in zijn aanpak en verwezenlijkingen op het gebied van bio-energie en bio-economie.”

Meer dan 30 koplopers  [1] zullen in Nantes aanwezig zijn om hun verwezenlijkingen en visie te presenteren. Een flink aantal van deze pioniers op het gebied van bio transitie, of het nu gaat om grote of kleinere spelers, zullen ook deelnemen aan het beursgedeelte van Bio360 Expo:

  • een Nederlands paviljoen (bestaande uit drie delen) met 14 deelnemers, gelegen in het midden van de beursvloer;
  • andere Nederlandse bedrijven exposeren met een eigen stand.

De Nederlandse bijdragen aan de conferenties op de beurs zullen gegeven worden door vertegenwoordigers van:  TNO, WUR, Gidara Energy, NORDSOL BV, TorrCoal International BV, Bio Energy Netherlands BV, Chemelot InSciTe, GOOD FUELS, Hygear, SKYNRG, SYNOVA, TITAN LNG, Torrgas BV, Vertoro.

[1] Het totaaloverzicht van Nederlandse deelnemers: The Netherlands Country of the Year - Bio360 Expo 2022

Ambassadeur Pieter de Gooijer

Nederlandse ambassadeur bij opening Bio360 Expo

Ambassadeur Pieter de Gooijer van de Nederlandse ambassade in Parijs zal het event inaugureren op 30 maart 2022, samen met Franse overheidsvertegenwoordigers. Na afloop van de eerste beursdag zal aan alle aanwezige exposanten en genodigden een receptie aangeboden worden, mede namens de Nederlandse ambassade.

Wat gebeurt er op Bio360 Expo?

De oorsprong van de Bio360 Expo is in feite een groepering van drie evenementen in Frankrijk:

  • de hout- en energiebeurs Salon Bois Energie (2005-2020)
  • Biogaz Europe (2010-2020)
  • en Regen Europe (2018-2020)

Beursorganisator BEES streeft ernaar bio-energie te bevorderen, of het nu gaat om biogas, biomassa, of energieterugwinning uit afval.

Centraal in Bio360 Expo staat het vraagstuk van de koolstof: de gevolgen van het stijgende CO2-niveau in de atmosfeer en de opwarming van de aarde.

Op de beurs ziet men de circulaire economie in actie met diverse biobased producten, waarmee fossiele derivaten uit ons dagelijks bestaan worden vervangen. Met als motor van de bio-economie de bio raffinaderij, op basis van land- en bosbouw en afvalterugwinning, die een mix van biomassagrondstoffen opneemt die worden omgezet in een veelheid van nuttige biobased producten.

De ontwikkelingen op het gebied van bio-energie uit een breed spectrum van biomassagrondstoffen zijn gericht op:

  1. Warmte en kracht uit vaste biomassa
  2. Groen gas (biologisch en thermisch)
  3. Vloeibare biobrandstoffen

Bezoekers

Bio360 Expo wordt bezocht door vernieuwers en besluitvormers uit 40 landen met een multidisciplinaire achtergrond die een gemeenschappelijk doel voorstaan: de bio transitie versnellen. Vertegenwoordigde sectoren zijn: landbouw, agrofood, consultancy, energie, leveranciers van apparatuur, financiën, federaties, industrie, pers, overheidsorganen en -instellingen, afvalbeheer, dienstverleners, enz.

Exposanten

Het gaat hier om bijna 400 bedrijven, kennis- en overheidsinstellingen die er naar streven om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en fossiele derivaten tot het verleden te laten behoren en verder op weg te helpen naar een circulaire, hernieuwbare, bio samenleving. De exposanten zijn actief op het gebied van:

  • Solid bioenergy: biomassa en hout-energie, terugwinning van vast afval, nevenproducten van bosbouw en landbouw voor warmtekrachtkoppeling, stads- en industriële verwarming, hernieuwbaar groen gas, enz.
  • Liquid bioenergy: biobrandstoffen voor het weg-, zee- en luchtvervoer
  • Gaseous bioenergy: biogas, biomethaan, bioNGV, groene waterstof voor plaatselijk verbruik of distributie op grotere schaal
  • Biobased materials and products: materialen en producten die zijn afgeleid van de biosfeer in tegenstelling tot de geosfeer (fossiel), bijvoorbeeld bioplastics, biochemicaliën, biomaterialen, biofarmaceutica, biotextiel, biocoatings, bioadditieven enz.
  • Biochar: kent een breed scala aan toepassingen, van landbouw en bodembeheer tot veehouderij, waterbeheer, bouw, biocomposieten, enz., en is een van de weinige technologieën met negatieve emissies die door het IPCC zijn geïdentificeerd. Met biochar kunnen grote hoeveelheden overtollig atmosferisch C02 worden geëxtraheerd en vastgelegd
  • Carbon capture and utilization / storage (CCU/S): het opvangen en gebruiken van C02 is een belangrijk instrument om de toekomstige netto-uitstoot van koolstof te verminderen en kan evenzeer een belangrijke bijdrage leveren aan de verplaatsing van fossiele brandstoffen door downstream verwerking die leidt tot een groot aantal producten (chemicaliën, brandstoffen, materialen...), waarbij het einddoel een wereld is waarin alle koolstof wordt vernieuwd en alle fossiele koolstof in de geosfeer opgesloten blijft.
Beeld: Bio 360 Expo

Conferentie thema’s

In 4 tweetalige conferentiezalen (Engels/Frans [1]) zullen gedurende twee dagen onderzoekers, innovatoren en "doeners" uit heel Europa en daarbuiten hun visies en resultaten delen. Ook zal er aandacht zijn voor de uitdagingen waarmee we nog worden geconfronteerd op de weg naar een kringloop samenleving.

[1] Deelnemers kunnen via hun eigen telefoon (en zelf meegebrachte koptelefoon/oortjes) vertalingen meeluisteren.

Studiebezoeken

Sites van bijzonder belang in en rond Nantes zullen op dinsdag 29 maart open zijn voor bezoek. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de beursorganisatie.