Frankrijk: WORLD FIRA, hybride congres voor de internationale landbouwrobotica sector

Dit jaar vindt het World Fira congres in een hybride format plaats, van 7 tot 9 december 2021 in Toulouse – Frankrijk. Thema dit jaar  "When farmers take over robots"

Na het succes van de voorbije edities, en in het bijzonder de digitale editie van 2020 met 1500 online deelnemers, kiezen de FIRA-organisatoren dit jaar voor een hybride format. Zodoende hoopt de beursorganisatie ondanks de Covid crisis de spelers in deze sector optimaal met elkaar in contact te brengen. 

WorldFira
Beeld: ©WorldFira / WorldFira

Enkele cijfers

In 2020 vond deze beurs voor het eerst compleet online plaats en zag daarmee het bezoekersaantal toenemen tot 1500 deelnemers, met 35 robot fabrikanten uit 100 landen

Wat kunt u verwachten van deze hybride editie

Het hybride format van World FIRA biedt twee mogelijkheden voor deelname, namelijk zowel online als fysieke deelname. Op beide manieren kan worden deelgenomen aan ronde tafels, workshops en robotdemo's. De fysieke deelname vindt plaats in het congrescentrum van Toulouse.


In de tentoonstellingsruimte biedt de hybride World FIRA deelnemers de mogelijkheid om exposanten zowel in real time in Toulouse als virtueel te ontmoeten. Idem dito voor de B2B ontmoetingen, deze kunnen eveneens ter plaatse als online plaatsvinden dankzij het speciale digitale platform dat hiervoor is ontwikkeld.  
 

When farmers take over robots!

De programmering van deze 6e editie is volledig gewijd aan de gebruiker. 

Quote "Sinds 2016 heeft de markt voor landbouwrobots en autonome systemen een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Toen waren er nog maar een paar robots daadwerkelijk gecommercialiseerd en zat de markt nog in de beginfase. Echter in 2021 spreken we over een rijpe markt”.

De huidige uitdagingen waarmee de landbouwrobotica-industrie wordt geconfronteerd zijn:
•    Het ontwerpen van autonome oplossingen die voldoen aan de specifieke behoeften van hun gebruikers,
•    De meest effectieve manier vinden om daadwerkelijk machines aan te bieden aan alle boeren en producenten, ongeacht de grootte of hun gewas.

Internationale deskundigen, zoals de reuzen van landbouwmachines zoals John Deere, Case New Holland of Kubota nemen deel aan debatten en confronteren hun standpunten met robotfabrikanten waaronder Naïo Technologies, GUSS of zelfs Monarch Tractor. Ook onderwerpen zoals energiegebruik van machines, de huidige wetgeving en het gebruik van data gegevens zullen worden besproken.
 

Workshop door RobAgri en INRAe, in samenwerking met Wageningen U&R en de University of California

De derde editie van deze internationale wetenschappelijke workshop, waarin Nederland een prominente plaats heeft, is bedoeld om de wetenschappelijke vooruitgang te bespreken met het doel dat robots een efficiënt hulpmiddel worden voor de boeren.

World FIRA onderstreept het belang van deze sterke partnerschappen met Wageningen University and Research (Nederland) - de meest ervaren en innovatieve organisatie op het gebied van agro-voedingsrobotica - en de University of California (VS). 

30+ robot demo's

Plukken, oogsten, gewasbeheer, wieden, ziektedetectie, veredeling... het zijn maar enkele van de geautomatiseerde functies die worden getoond op World Fabrikanten uit 30 landen, waaronder Nederland, tonen hun innovaties via live demo`s geven.

FIRA 2021 Een reeks workshops zal een update geven van deze verschillende autonome oplossingen die beschikbaar zijn voor producenten. 
 

Belang van Agro Robotica in Frankrijk

De Franse overheid wil de overgang naar de agri- en foodsector van de toekomst versnellen en ‘de grenzen van kennis verleggen’. De voedingswereld moet klaargemaakt worden voor de zogenaamde ‘derde agrarische revolutie’. Na die van de mechanisatie (jaren 50) en de komst van chemische middelen (jaren 70) staan nu klimaatverandering én productievolume centraal. Hiervoor is hightech (digitalisering, robotisering, genetica) onontbeerlijk, aldus de Franse minister van landbouw.

Zo werd door de Franse overheid onlangs een nieuw investeringsfonds voor de vernieuwing van de agrifoodsector aangekondigd. Hiervoor wordt de komende vijf jaar maar liefst € 877,5 miljoen voor uitgetrokken. Daarvan gaat € 428 miljoen naar ‘de ontwikkeling van innoverende oplossingen ten dienste van de weerbaarheid en concurrentiekracht van de agrarische wereld en de agrivoedingsindustrie in de agri-ecologische transitie’ en € 449,5 miljoen naar het ontwikkelen en toepassen van oplossingen voor een meer duurzame en gezondere voeding. Het geld komt bovenop € 2 miljard die Parijs eerder al aan de sector heeft toegezegd in het kader van het nationale herstelplan na corona.
 

WorldFira2021
Beeld: ©WorldFira / WorldFira