Bos speelt een sleutelrol in de Franse aanpak van klimaatverandering

Vandaag investeren in het Franse bos betekent dat het zijn rol zal kunnen spelen in de ecologische transitie en de verwezenlijking van koolstofneutraliteit in 2050, aldus de Franse overheid.

Foret

De bos-houtsector zou ongeveer 20% van de Franse CO2-uitstoot kunnen compenseren. Deze rol is echter afhankelijk van de veerkracht van bossen, en met name hun vermogen om zich aan deze klimaatverandering aan te passen. De droogteperiodes van 2003, 2018 en 2019, evenals de recente plagen van schorskevers in sparrenbossen in Oost-Frankrijk, waren duidelijke waarschuwingen als het gaat om de veerkracht van die bossen.

Het Franse coronaherstelplan omvat daarom ook ​​grootschalige herbebossing van Franse bossen. Het doel: 45.000 hectare bos aanleggen waarmee jaarlijks 150.000 ton CO2 wordt afgevangen. Deze maatregel zal het oppervlak aan aangeplante gebieden vergroten, bestaande bossen regenereren en de verdorde bossen herstellen, zoals in de regio’s Grand Est en Bourgogne-Franche-Comté.

Het gaat om een aantal acties:

  • de oprichting van een bosfonds voor vernieuwing en aanpassing aan de klimaatverandering, van 150 miljoen euro, om boseigenaren, zowel publiek als privaat, te helpen bij het vernieuwen en diversifiëren van hun bossen en om de zaden- en boomkweeksector te ondersteunen;
  • extra ondersteuning door de Franse nationale investeringsbank Bpifrance voor bedrijven in de houtindustrie om de afzet van hout te bevorderen, met name in de bouw;
  • de ontwikkeling van High Definition (HD) LiDAR-dekking (Light detection and range or "airborne laser") door het Franse instituut IGN. Een echte technologische sprong die het mogelijk zal maken om Franse bossen in HD in kaart te brengen en zo een zeer gedetailleerde kennis van bosopstanden te verwerven. Deze technologie zal helpen de administratieve procedures en de afhandeling van hulpaanvragen te vereenvoudigen, de monitoring en controle van kaalkap, reconstructie van opstanden, bewaking van de gezondheid van bossen en het voorkomen van risicovolle bosbranden te bevorderen.

Meer informatie?

Indien u meer wilt weten over dit onderwerp kunt u contact met ons opnemen via par-lnv@minbuza.nl