Nederlands paviljoen op Potato Europe 2020 in Frankrijk

Op 2 en 3 september 2020 zal het grootste Europese aardappelevenement van het jaar plaatsvinden in Villers Saint-Christophe in Noord-Frankrijk. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) organiseert in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een Nederlands paviljoen.

Potato Europe is een internationaal aardappelevenement dat jaarlijks afwisselend georganiseerd wordt in één van de vier partnerlanden (Nederland, Duitsland, België en Frankrijk). Dit jaar zal het plaatsvinden in Villers Saint-Christophe, gelegen op ongeveer 125 km ten zuiden van Lille. De organisatie van Potato Europe France 2020 is in handen van Arvalis (Institut du végétal) in samenwerking met Franse partnerorgaisaties  CNIPT, FEDEPOM, FN3PT, GIPT, GNIS and UNPT. 

Waarom Potato Europe bezoeken?

U kunt op dit event een internationaal gezelschap van professionals uit de aardappelsector ontmoeten. Zowel indoor als outdoor treft u er een rijk aanbod van technische innovaties en een handelsdorp voor de aardappelversmarkt & pootaardappelen. Er worden machinedemonstraties gegeven en u kunt  proefvelden bezoeken. Daarnaast kunt u deelnemen aan diverse conferenties.

Een Nederlands aardappelpaviljoen

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) organiseert in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een Nederlands paviljoen op de Potato Europe 2020 in Frankrijk. Rond het centrale ontvangsteiland van de NAO kan er een kleine (9 m2) of grotere (12 m2) stand worden gehuurd.

Coronacrisis stelt internationale aardappelketen voor grote uitdagingen

Frankrijk is - net als Nederland - van oudsher een belangrijke speler in de Europese aardappelwereld. Hoewel ook concurrent, zijn de Franse en Nederlandse sector nauw met elkaar verweven. De huidige coronacrisis zet de gehele internationale aardappelketen onder grote druk. Dit geeft spanningen, maar kan ook wederzijds nieuwe en gezamenlijke kansen bieden.

Beeld: Frederic Bisson

In Frankrijk is er op het moment een overschot aan aardappelen en de Franse aardappelverwerkende sector ligt nagenoeg stil. Naar verwachting blijven zo’n 500.000 ton aardappelen bij de telers in de bewaarschuren nu restaurants, kantines en andere buitenshuis eetgelegenheden gesloten zijn als gevolg van de coronapandemie.

Er wordt naar oplossingen gezocht voor de afzet van dit overschot: zetmeel, diervoeder, methanisatie en opslag van eindproducten, of indien nodig het vernietiging van partijen… De Franse aardappelsector geeft vooralsnog voorkeur aan verwerking in veevoer, ook al kleven daar nadelen aan, zoals transportkosten die hoog op kunnen lopen. Aardappeltelersorganisatie UNPT en de Nationale federatie van melkveehouders FNPL brengen hun leden op regionaal niveau met elkaar in contact om directe afzet van overschot aan aardappelen als diervoeder mogelijk te maken.

De afzet van zetmeelaardappelen zal pas verbeteren zodra de verwerkende industrie de activiteit hervat, hoogstwaarschijnlijk is dat pas vanaf 15 augustus het geval. Consumptieaardappelen zullen naar verwachting slechts mondjesmaat richting de aardappelmeelbedrijven gaan. De export is nog steeds actief, maar blijft alleen op peil voor topkwaliteit aardappelen.