Tienduizend Franse varkens naar China

Frankrijk exporteert 10.000 varkens naar China. Op 10 en 11 maart 2020 zijn de eerste vliegtuigen vanuit Brest richting China vertrokken met ieder 1.000 varkens aan boord. Het doel is om in totaal 10.000 varkens aan China te leveren om de lokale fokkerij weer te hervatten en de varkensstapel op pijl te brengen, nadat het land in 2019 zwaar getroffen werd door de Afrikaanse varkenspest.

Het gaat om met zorg geselecteerde dieren, voornamelijk zeugen: “de Formule 1 van de Franse dierproductie”, volgens Laurent Poussart, directeur van Celtic Freight Consulting, het bedrijf dat de logistiek van dit bijzondere transport verzorgt.

Cochons

Voordat China door het coronavirus geraakt werd, heeft het de Afrikaanse varkenspest  (AVP) moeten doorstaan. Deze voor mensen onschadelijke virusziekte, is zeer besmettelijk en veroorzaakt bloedingen die wilde zwijnen of gedomesticeerde varkens binnen enkele dagen fataal kunnen zijn. China is wereldwijd de grootste consument van varkensvlees, maar is ook de eerste producent van varkensvlees. Volgens de Chinese autoriteiten heeft AVP in 2019 het leven gekost van de helft van de fokvarkens, d.w.z. ongeveer 500 miljoen varkens.

Europese export van varkens vooral naar Azië

De Europese Unie moet het qua export van varkens vooral hebben van Azië. Met China als grootste afzetmarkt en daarna Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong. Nederland trekt op met Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje om de export veilig te stellen. Tijdens een symposium in februari 2020 werden afspraken gemaakt met de Chinese Meat Association (CMA) over regionalisering in het geval van een AVP-uitbraak en het maken van onderscheid bij een uitbraak onder wilde zwijnen of gehouden varkens. President Macron tekende met de Chinese president Xi Jinping een intentieverklaring over regionalisering bij een uitbraak van AVP.

Franse varkenshouderij uit de rode cijfers

Volgens Guillaume Roué, voorzitter van de Franse sectororganisatie Inaporc, deelnemer aan het bezoek van Macron aan China in november 2019, geeft de 50 % exportstijging de varkenshouders een goed vooruitzicht. Zij hadden jarenlang te kampen met grote verliezen, maar kunnen nu hopelijk weer gaan investeren.

Het Franse bedrijf Axiom, voorheen leverancier van zo’n 2 à 4.000 per jaar van deze fokdieren van hoge genetische waarde aan China, denkt dit jaar 10.000 varkens te leveren en geeft aan dat er ook al andere contracten met China voorzien zijn voor 2021. Het gaat om varkens tussen de 15 en 20 weken, met een gewicht tussen 50 en 100 kilo, voornamelijk zeugen. Ze blijven 30 dagen in quarantaine in de Morbihan, voordat ze per B 747-800 cargo vluchten naar China vertrekken, via het AVP-vrije Kazakhstan. Prijzen van deze varkens liggen, afhankelijk van het land van export, tussen de 5 en 10 keer hoger dan voor een dier dat voor de slacht bestemd is.

Bronnen: Sud Ouest, France Info, Nieuwe Oogst