Frankrijk staat open voor kazen uit Nederland

Van 23 t/m 26 februari 2020 vond de Salon de Fromage et des produits laitiers plaats in Paris-expo Porte de Versailles. Dit is een professionele beurs voor kaas- en melkproducten die iedere twee jaar in Parijs wordt georganiseerd  door Comexposium. In Nederland wordt deze beurs gepromoot door Promosalons. Bijna 30 jaar geleden is de beurs opgezet door Alain Dubois, een bekende kaasmaker in Frankrijk.

Kerncijfers 2020

  • 16e editie
  • 281 exposanten
  • Groei met 20%
  • 40 % internationale exposanten
  • Gastland: Spanje met 46 exposanten
  • Aantal bezoekers dit jaar 8 486, dat is 11% meer dan de vorige editie

Dit jaar waren er vijf Nederlandse bedrijven aanwezig.

Beeld: Nathalie Savale

Info algemeen

Opvallend voor deze Franse beurs is de groei van het internationale aanbod. Deze beurs is het contactpunt voor Frankrijk maar ook in groeiende mate voor de internationale distributiekanalen.

De beurs trekt Franse handelsondernemingen als bezoeker en in groeiende mate de internationale handelsondernemingen. Daarbij staat de Franse kazenmarkt meer open voor kazen van elders. Deze groei is terug te zien in de bezoekerscijfers van de beurs. In Frankrijk ontwikkelt de kaas- en melkproductensector zich sterk. De vraag van consumenten naar goede en lekkere kazen en melkproducten stijgt. 

Afgelopen jaar is een nieuwe technische opleiding van start gegaan. De zogenaamde C.A.P. crémier-fromager gesteund door de Federation des Fromages de France. Kaasverkopen vraagt veel meer kennis dan alleen maar verkoop. Vele kaaswinkeltjes ontwikkelen hun eigen kazen en een kaasverkoper noemt zichzelf “affineur”. In de eigen kelder liggen de kazen af te rijpen.

Een andere ontwikkeling in Frankrijk is waarde toe te voegen aan melk. Melkconsumptie loopt over het algemeen terug. Er wordt nu gezocht naar andere oplossingen om de export te stimuleren.

Wist u dat er 1200 verschillende kazen zijn in Frankrijk?

De kazen worden in Frankrijk ingedeeld op basis van type kaas, dat voortvloeit uit de kenmerken van hun van hun oorsprongsgebied. Gebieden die worden bepaald door klimaat, bodem en grond. Diversiteit van gebieden dus, maar ook van veehouderij- en landbouwtradities. Zo kent Frankrijk een keur aan kazen zoals ongerijpte kazen, gerijpte kazen, zachte kazen met korst of gewassen korst, blauw geaderde kazen enzovoort. 

Kaasconsumptie

In Frankrijk werkt men aan de verbetering van de kwaliteit en het imago van deze producten. Frankrijk wil daarmee de export van kaas en melkproducten stimuleren.  Het gaat hierbij om voedingswaarden van melkproducten en over kwaliteit en veelzijdigheid. Kijk bij dit laatste alleen maar naar het veelzijdige landschap van Frankrijk, van bergen naar zee, langs heuvels, meren en moerassen, smaken te over.

Het alom bekende Europese keurmerk voor kaas is het Appellation d`Origine Protégée (AOP = BOB in het Nederlands). In Frankrijk een belangrijk label dat bijdraagt aan de export van deze producten. In Frankrijk dragen 45 kazen, 3 boters en 2 crèmes het AOP. In totaal zijn er 280 AOP producten in Europa.

Kaasconsumptie cijfers

Het keurmerk AOP/BOB is goed voor 2,8 directe banen per 100.000 liter verwerkte melk, vergeleken met één baan per 100.000 liter voor de gehele Franse zuivelindustrie.

  • 92 % van de Fransen consumeert kazen, boters en crèmes met een AOP/BOB.
  • 54% van de geografische gebieden van de AOP/BOB 's bevindt zich in landbouwgebieden met natuurlijke handicaps
  • 430 verwerkingslocaties of rijpingslocaties zijn betrokken bij de productie van zuivelproducten met een AOP/BOB.

De eerste Appellation d'Origine voor een kaas werd in 1925 verkregen voor Roquefort.

Elk jaar worden meer dan 6.200 specifieke controles uitgevoerd bij melkproducenten, kaasmakers en rijpingsbedrijven om de naleving van het AOP-dossier te waarborgen.

Zo zijn er in Frankrijk 18.000 melkveebedrijven betrokken bij een AOP/BOB -proces. Productiecijfers uit 2015 laten het belang van dit AOP zien: 233.018 ton Franse AOP/BOB -kazen, -boter en -crèmes op de markt gebracht. Voor een omzet van 1,8 miljard euro uit productie en rijping.