Overzicht van Franse agrofood vakbeurzen 2020-2021

Frankrijk is een beurzenland. De Franse vakbeurzen zijn een prima instrument om in contact te komen met potentiële handelspartners in dit land. Veel vakbeurzen organiseren ook b2b meetings. Ook zijn de overal aanwezige Nederlandse bedrijven - met vaak reeds ‘Frankrijk-ervaring’ – een goede bron van informatie voor het verkrijgen van aanvullende, praktische tips. Dit kan ook kansen geven om eventueel  ‘mee te liften’ met een vertegenwoordiger/agent van een ander Nederlands bedrijf. Dus denk aan deelname of een bezoek aan voor u relevante vakbeurzen!

Onderaan vindt een compleet overzicht van de agro & food vakbeurzen in Frankrijk, maar ook beurzen mbt verpakkingen, visserij, biogas en laboratoria.

Frankrijk telt een groot aantal gespecialiseerde, zowel nationale als regionale, vakbeurzen op het vlak van agrofood,  inclusief op aanpalende terreinen als bio-economie/circulaire economie, verpakkingen, biogas, laboratoria equipment enz.

Sommige van deze beurzen zijn zich verder aan het internationaliseren en bieden speciale service aan buitenlandse bezoekers en/of exposanten.

Op enkele vakbeurzen organiseert het Landbouwbureau Parijs voor de Nederlandse exposanten en hun handelscontacten een netwerkreceptie en soms wordt er ook een Holland paviljoen georganiseerd, meestal i.s.m. met een andere NL partij. Dit kan jaarlijks wisselen.

Enkele organisaties die u voor de volgende beurzen kunt benaderen omdat zij of een Holland-eiland of handelsmissies organiseren:

. Salon du Végétal (november, Nantes): neem contact op met GREENN.

. NATEXPO (oktober, Parijs): neem contact op met Bionext.

. IVAL (januari, Angers): bent u een tuinbouw start up? Neem contact op met  Madelon Knop/Gemeente Westland/Greenport West (maknop@gemeentewestland.nl

. Siñal (oktober, Parijs): neem contact op met de Federatie Bioeconomie en het Landbouwbureau Parijs.

Meer informatie over alle Franse vakbeurzen en evenementen: neem contact op met het Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl)

Promosalons Nederland:

Deze Franse beursorganisatie, met een kantoor in Nederland, geeft voorlichting over door Promosalons FR beheerde Franse vakbeurzen en bemiddelt bij individuele beursdeelname als exposant. De agrofood-beurzen waarbij Promosalons Nederland betrokken is, zijn bijvoorbeeld: SIMA, SIAL, Equiphotel, All4Pack, Salon du Fromage, Europain, SIFEL, VINITECH-SIFEL, SITEVI…

Meer informatie: www.promosalons.nl

B2B meetings en het Enterprise Europe Network

Een toenemend aantal beurzen organiseert een conferentieprogramma alsook b2b meetings voor bezoekers en exposanten. Een goede manier om in contact te komen met potentieel geïnteresseerde afnemers/distributeurs/agenten. Deze b2b meetings worden als regel door de Franse beursorganisatie georganiseerd meestal i.s.m. het regionale, Franse EEN-netwerk (Enterprise Europe Network), al dan niet i.s.m. EEN Nederland. Een goed voorbeeld van samenwerking met EEN NL is SPACE, de jaarlijks in Rennes gehouden, internationale vakbeurs voor dierlijke producties en SIVAL, de internationale tuinbouwbeurs in Angers.

Denk dus ook aan de aankondigingen op de website van EEN NL (http://www.enterpriseeuropenetwork.nl/ ) en/of volg hen op twitter.

Websites van vakbeurzen: goede informatiebron over sector

Bij het geleidelijk wegvallen van diverse digitale sectorale adressengidsen, neemt de rol van vakbeurzen toe voor het elkaar vinden als potentiële zakenpartners. Zie de websites van vakbeurzen voor een overzicht van exposanten die aan de meest recente beurseditie hebben deelgenomen en/of  al geregistreerd staan voor de eerstvolgende editie. Dit biedt inzicht in de aanwezige bedrijven, w.o. ook distributiebedrijven en importeurs op de specifieke vakgebieden.

De websites van sommige vakbeurzen bieden verder niet alleen statistische  sectorinformatie maar ook nuttige juridische informatie m.b.t. de betrokken sector.

Overzicht van Franse vakbeurzen 2020 – 2021 (voorzover bekend)

Bijgaand overzicht biedt het volgende:

Een chronologisch overzicht, vanaf datum van publicatie van het overzicht. Het overzicht loopt door t/m 2021, voorzover de details bekend zijn.

  • een introductie met vermelding van een aantal handige websites van beursorganisaties, praktijk van het zakendoen in FRA, NL informatieve websites voor het MKB, Nederlands-Franse zakenclubs, NL Dienstenloket, websites over de FRA foodmarkt (maar zie hiervoor ook overzicht van food vakbladen in rubriek ‘FRA vakbladen’ op de website van Agroberichten/Frankrijk.
  • indeling per sector: 

landbouw – biologische landbouw/voedingsmiddelen en fair trade – voedingstuinbouw en sierteelt – veehouderij en gezelschapsdieren – visserij – voedingsmiddelen en equipment – horeca en catering – verpakkingen – milieu/bio-economie /energie/eco-technologie/biogas/laboratoria.