Franse markt voor voedingssupplementen, handelsvergunning & Business Days in september a.s.

De Franse markt van voedingssupplementen - jaaromzet 2018: van 1,9 miljard euro - blijft met 1,3 % een groeimarkt, met name in de winkelcategorieën apotheek en ‘parapharmacie’ (drogisterijen) maar ook speciaalzaken voor biologische producten. Interesse voor b2b meetings? Heeft u een innovatief product? Overweeg dan om deel te nemen aan ‘Nutriform Business Days 2019’ . Deze worden georganiseerd tijdens tijdens het 3e ‘Congrès International des compléments alimentaires & Innovation’ op  11-12 september a.s. te Saint-Raphaël (Departement. Var). In de organisatie zit ook de brancheorganisatie SYNADIET.

Nutriform business days 2019

De eerste categorie kende voedingssupplementen een omzetgroei van 3,4%, de tweede categorie (biowinkels) een groei van 3%. E-commerce kende zelfs een groei van 10%. Daarentegen zagen gespecialiseerde franchiseketens zoals Naturhouse of Bodysano hun omzet fors dalen: -19%.

Zie, als bijlage onderaan, de publicatie over de Franse markt van voedingssupplementen 2018 – bron SYNADIET – voor meer gedetailleerde informatie. SYNADIET is de Franse brancheorganisatie van de industrie van voedingssupplementen.

B2b match meeting op 11-12 september a.s.

Heeft u interesse voor b2b meetings en heeft u een innovatief product? Overweeg dan om deel te nemen aan ‘Nutriform Business Days 2019’ die gehouden worden tijden tijdens het 3e ‘Congrès International des compléments alimentaires & Innovation’ op  11-12 september a.s. te Saint-Raphaël (Departement. Var). In de organisatie zit ook de brancheorganisatie SYNADIET.

Zie verder onderaan bij evenementen/vakbeurzen.

*Handelsvergunning:

Let op: om een voedingssupplement te kunnen afzetten op de Franse markt, ook via e-commerce, is voor het product een handelsvergunning nodig, een zgn. ‘ Autorisation sur le marché. ‘

Deze wordt afgegeven door de DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes/ministerie van Economie; vgl. NVWA). DGCCRF is dus de Franse Keuringsdienst van Waren. Ook kent Frankrijk regelgeving voor planten waarvan het gebruik in voedingssupplementen is toegelaten.

De ‘Autorisation sur le marché’ geldt voor alle soorten voedingssupplementen, ongeacht de  samenstelling of de herkomst (EU; buiten de EU) van het product.

*Wetgeving en te volgen procedure voor aanvraag van een vergunning:

Voor voedingssupplementen is zowel EU-wetgeving (Richtlijn 2002/46) als Franse wetgeving van kracht: een handelsvergunning maar ook aanvullende regelgeving zoals bv. het gebruik van bepaalde planten(extracten).

De EU-wetgeving kunt u vinden op de website van NVWA: klik hier

De EU-Richtlijn is in de FR regelgeving geïmplementeerd dmv Decreet nr. 2006-352.

Dit Decreet is aangevuld tot op heden met een drietal Beschikkingen (Arrêtés) uit 2006 (voedingsstoffen), 20014 (planten en plantextracten) en 2016 (stoffen).

Decreet en Beschikkingen staan genoemd in een goed overzicht van DGCCRF (u kunt ze hierin ook openklikken): klik hier

Op deze webpage staat ook een link naar ‘La déclaration de mise sur le marché des compléments alimentaires’. Klik deze open en volg de instructies. U vindt hier een link naar de site voor de aanvraag van een handelsvergunning. NB: een bedrijf moet zich hier eerst registreren.

De Franse Beschikking m.b.t. toegestane planten(extracten) in voedingssupplementen dateert van 24 juni 2014 maar is in juli 2019 bijgewerkt: klik hier

DGCCRF geeft binnen een termijn van 2 maanden antwoord of het product is toegestaan of niet.

*ANSES (Franse Voedsel- en Waren Autoriteit):

ANSES heeft recent, in april jl.,  een (waarschuwende) aanbeveling uitgebracht over voedingssupplementen (bepaalde producten) en gezondheid.

Zie de rubriek van ANSES die aan voedingssupplementen is gewijd: klik hier

*SYNADIET:

Dit is de brancheorganisatie van fabrikanten van voedingssupplementen.

De site biedt o.a. een adressengids (annuaire) en facts & figures/jaar:  klik hier

*Evenementen en vakbeurzen:

. Vakbeurs NATEXPO (20-22 oktober 2019, Paris-Nord Villepinte)

Deze beurs is in eerste instantie bestemd voor biologische producten maar ook fairtrade- en natuurproducten en voedingssupplementen krijgen daar een plaats: klik hier

BIONEXT organiseert er een Holland-Paviljoen.

. Nutriform Business Days 2019

Deze vinden plaats tijdens het 3e Congrès International des compléments alimentaires & Innovation – 11-12 september 2019, Saint-Raphaël (Dep. Var) : klik hier

Nog vragen?

Stuur dan een mail aan het Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nk )