De Franse kringloopstrategie

Op 17 juni heeft minister Schouten van het Ministerie van LNV een realisatieplan van haar visie op kringlooplandbouw gepubliceerd (zie link onderaan). Het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel heeft enkele maanden geleden ook een strategie voor kringlooplandbouw bekendgemaakt.

De Franse strategie voor kringlooplandbouw is genaamd ‘Volet Agricole de la Feuille de Route pour l’Economie Circulaire 2018 – 2020’. Deze strategie maakt onderdeel uit van de Franse nationale strategie voor een circulaire economie. De Franse kringloopstrategie is, als onderdeel van een bredere strategie, bondiger dan de Nederlandse kringlooplandbouw-strategie. Desondanks zijn er een aantal overeenkomsten met de Nederlandse strategie.

De Franse strategie voor kringlooplandbouw steunt op drie pilaren: mest, bodem en afval.

Mest

De Franse overheid zet in op een toename in mestgebruik uit hernieuwbare grondstoffen zoals groente- en fruitafval uit de verwerkende industrie. Dit is om de transitie van kunstmest naar organische mest te realiseren. Daarnaast pleit de overheid voor een versoepelde regelgeving voor het gebruik van digestaat uit bijvoorbeeld vergistingsinstallaties. Ook wil de overheid innovatie ondersteunen op het gebied van het recyclen van nutriënten (N, P, K, S: stikstof, fosfor, kalium, zwavel).

Bodem

Een weerbare bodem staat centraal in de Franse kringloopstrategie: hierbij krijgen organische meststoffen een grote rol. De overheid zal onderzoek ondersteunen naar het effect van deze meststoffen, en data hierover verzamelen. Deze nulmetingen komen ook naar voren in het realisatieplan van minister Schouten: een opvallende overlapping.

Afval

Hier betreft het landbouwafval: giftige afvalstoffen, gebruikte landbouwplastics en pesticiden. De overheid komt met een communicatiestrategie naar de boerenbedrijven. Ook ontwikkelt de overheid een indicator voor het meten van het hergebruik van dit landbouwafval.

Meer informatie?

Voor meer beknopte en toegankelijke informatie over het Franse beleid rondom kringlooplandbouw verwijzen wij naar het document Kringlooplandbouw in Frankrijk. Hierin staat ook informatie over twee andere beleidsstukken die bijdragen aan meer circulariteit in het agrofoodcomplex: de Bioeconomy Strategy (EN), en de Pacte Nationale de Lutte contre le Gaspillage Alimentaire (FR).