Verbod op gebruik van titaandioxide in voedingsmiddelen vanaf 2020

De Franse ministers François de Rugy (Ecologische Transitie) en Bruno Le Maire (Economie en Financiën) hebben in een gezamenlijk persbericht van 17 april jl. een verbod aangekondigd op het gebruik van titaandioxide vanaf 2020. Dit verbod zal alleen gelden voor voedingsmiddelen. Import van titaandioxide en het gebruik ervan in bv. cosmetica en medicijnen blijven toegestaan. De Franse wens is een totaalverbod op dit additief in voedingsmiddelen in de Europese Unie.

afbeelding additieven

De reden dat de Franse minister van Economie deze aankondiging heeft medeondertekend, is omdat de DGCCRF een instantie is van het ministerie van Economie en Financiën. DGCCRF staat voor 'Direction Générale de la Consommation, de la Concurrence et de la Répression des Fraudes', kortweg de Franse ‘Keuringsdienst van Waren’.

Aangezien het additief in EU-verband is toegestaan, zal Frankrijk dit verbod moeten notificeren aan de Europese Commissie. De Franse wens is een totaalverbod op dit additief in voedingsmiddelen in de Europese Unie. Er was al sinds lange tijd in Frankrijk polemiek gaande over het additief E171, vooral i.v.m. nanodeeltjes die dit additief bevat en die kankerverwekkend zouden zijn.

Het verbod op het gebruik van het voedseladditief E171 (kleurstof) titaandioxide wordt per 1 januari 2020 van kracht d.m.v. een (nog te publiceren) wettelijke Beschikking (een zgn. ‘Arrêté) in het kader van de Franse ‘Loi de l’Alimentation’. De Beschikking zal nog vóór einde week worden gepubliceerd in het Franse Staatsblad, Légifrance.

Dit verbod zal dus alleen van kracht zijn voor het gebruik in voedingsmiddelen. Import van titaandioxide en het gebruik ervan in bv. cosmetica en medicijnen blijven toegestaan. Dit soort aanwendingen valt immers niet onder de Franse ‘Loi de l’Alimentation’.

Deze nieuwe regeling zal uiteraard ook voor voedingsmiddelen bij import gelden. Het bedrijfsleven heeft dus t/m 31 december de tijd om zich aan te passen.

In opdracht van de Regering had de Franse Autoriteit voor Voedsel- en Milieuveiligheid, ANSES, voor de 2e maal onderzoek gedaan naar de mate van schadelijkheid van titaandioxide. Zijn eerste Aanbeveling dateert van 2017. Op 15 april jl. publiceerde ANSES een nieuwe Aanbeveling waarin ANSES constateert niet over voldoende nieuwe elementen te beschikken om de onzekerheid over de onschadelijkheid van het additief weg te nemen. ANSES doet daarentegen wel een aantal aanbevelingen inzake blootstelling van de mens aan nanodeeltjes. ANSES zal dit onderzoek voortzetten.

Lees verder:

*Perscommuniqué van ministeries van Economie en Ecologie: klik hier

*Aanbeveling van ANSES m.b.t. E171: klik hier