Macro economische ontwikkelingen in Ethiopië

Na bijna een jaar van stilte, druppelen in Ethiopië eindelijk de eerste macro economische rapporten weer binnen. Vanwege het oplaaiende militaire conflict in Tigray was er, logischerwijs, minder aandacht voor de macro economische ontwikkelingen. Ethiopië begon het fiscale jaar 2020/2021 (juli 2020-juli 2021) goed met meer export en minder import en zette serieuze stappen in het openen van o.a. de financiële sector. Helaas startte het nieuwe fiscale jaar (vanaf juli 2021) echter significant minder met een scherpe importgroei vanwege interrupties in de productie keten en het conflict in Tigray.

Financiële situatie

Verder is de huidige voorraad aan harde valuta in Ethiopië zorgwekkend laag. Met het (tijdelijk) wegvallen van donorsteun zoekt de Ethiopische overheid naar andere manieren om snel aan harde valuta te komen. Financiële Richtlijnen die van de een op andere dag in werking treden met als doel om snel aan harde valuta te komen, raken de (Nederlandse) private sector in Ethiopië hard. IMF houdt vast aan het gezegde: “desperate times, ask for desperate measures” maar schiet Ethiopië zichzelf niet in de voet met dit soort korte termijn oplossingen? Met het uitblijven van nieuwe, buitenlandse, investeringen is er nog geen zicht op een snelle oplossing van het forex probleem. Voor het huidige en nieuwe fiscale jaar is de vraag of Ethiopië wederom haar veerkracht zal tonen zoals zij deed tijdens COVID of dat de invloed van het militaire conflict in Tigray te groot is om op korte termijn op te lossen.

Gevolgen van de oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden ook in Ethiopië zichtbaar. Met het wegvallen van één van de belangrijkste (en goedkoopste) toeleveranciers van graan, zonnebloemolie en ook meststoffen zal Ethiopië op zoek moeten gaan naar nieuwe, hoogstwaarschijnlijk duurdere, leveranciers. Ethiopië, als een belangrijke exporteur van bloemen, heeft bovendien te maken met lagere internationale prijzen nu twee belangrijke afzetlanden van sierteelt producten, Oekraïne en Rusland, hun import aanzienlijk hebben gereduceerd.