Holland Dairy impuls voor Ethiopische zuivelketen

Holland Dairy investeert komende jaren fors in de uitbreiding van hun melkfabriek in Ethiopië. Het bedrijf gaat de verwerking van melk tot yoghurt opvoeren naar 30.000 liter per dag. De opzet is om de melk in dorpen rond de fabriek centraal in te zamelen. Hiermee is Holland Dairy een van de grootste investeerders in de Ethiopische zuivelketen.

Holland Dairy is een Ethiopische zuivelonderneming waarin Veris Investments een meerderheidsbelang en FrieslandCampina een minderheidsbelang heeft. Veris Investments is een  investeringsmaatschappij die als doel heeft door middel van commerciële investeringen voedselzekerheid te bevorderen.

Lees verder onder de foto

Forse groei

Er is in Ethiopië veel potentie voor ontwikkeling van de zuivelsector, zowel qua melkproductie als qua afzetmogelijkheden in de markt. Daan Meijners is de lokale directeur van de melkfabriek. Hij verwacht een forse groei van de markt. “Gezien de omvang van de bevolking, ruim 100 miljoen inwoners, en de groei van de welvaart is Ethiopië een land waar de vraag naar melkproducten sterk zal groeien.”

Bezoek Sigrid Kaag

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag brengt begin 2020 een bezoek aan Ethiopië. Een gesprek met Nederlandse ondernemers is onderdeel van dit bezoek. Zuiveldirecteur Meijners is dan een van de gesprekspartners van Kaag.

De yoghurtfabriek is tien jaar geleden opgezet door Nederlandse en Ethiopische ondernemers. In 2017 hebben FrieslandCampina en Veris Investments in het bedrijf geïnvesteerd. Zij willen commerciële resultaten boeken en tegelijkertijd de zuivelketen in het Oost-Afrikaanse land kwalitatief op een hoger peil brengen.

Afzet op binnenlandse markten

De fabriek ligt in de nabije omgeving van hoofdstad Addis Abeba De melk wordt geleverd door lokale boeren met een, naar Ethiopische begrippen, bovengemiddelde veestapel en productie per koe. De geproduceerde yoghurt en melk worden volledig afgezet in Ethiopië.

Holland Dairy produceert zuivel volgens hoge kwaliteitsnormen. Het bedrijf neemt om die reden niet van iedere veehouder melk af. “Melk is onze basisgrondstof en moet daarom van goede kwaliteit zijn. Daar selecteren we dan ook op,” zegt Meijners.

'De boer is zeker van verkoop en wij ontvangen zo een hogere kwaliteit melk'

Vooral informele handel

Minder dan 5% van de melkproductie in Ethiopië wordt in fabrieken verwerkt tot zuivelproducten. Verreweg het grootste deel van de handel vindt informeel plaats. De tussenhandel heeft veel macht. De melk wordt in de praktijk vaak bijgemengd met water. De afname door handelaren vindt bovendien onregelmatig plaats. Dit geeft veel onzekerheid onder de boeren.

Gekoeld vervoer

Holland Dairy biedt die zekerheid wel, zegt Meijners. “Wij betalen een goede melkprijs en richten collectiepunten in. Bovendien investeren wij in een koude transportketen naar onze fabriek. De boer is zeker van verkoop en wij ontvangen zo een hogere kwaliteit melk. Zo komt de zuivelketen in de regio waar wij opereren stapsgewijs tot ontwikkeling.”

Begeleiding boeren

Holland Dairy investeert niet alleen in uitbreiding van het aantal collectiepunten en de eigen verwerkingscapaciteit, maar ook in de ontwikkeling van de boerenbedrijven. “Met relatief eenvoudige maatregelen kan de melkproductie per koe omhoog. Verbetering van de water- en voerkwaliteit, selectief gebruik van antibiotica en aanpassing van de stallen leiden al snel tot 20 tot 30% meer melk. Bovendien is die melk dan van hogere kwaliteit. Alle reden voor ons om te investeren in begeleiding van onze leveranciers.”

Holland Dairy werkt samen met ontwikkelingsorganisatie SNV en ook met andere Nederlandse agrofoodbedrijven. Veevoerproducent De Heus is daar een van. Dit bedrijf heeft in Ethiopië een eigen voerfabriek. Meijners: “Met De Heus zijn wij in overleg over de levering van krachtvoer aan onze leveranciers. Ik verwacht daar veel van. Het transport van melk en veevoer is immers eenvoudig te combineren.”

Meer informatie