Hightech tuinbouw aan de rand van Caïro

Het Nederlandse bedrijf Debets Schalke uit Monster legt de laatste hand aan de ontwikkeling een hightech kassencomplex aan de rand van de Egyptische hoofdstad Caïro. Het complex gaat ook als trainingscentrum fungeren. De officiële opening is voorzien in mei van dit jaar.

Aan het werk

Impuls voedselproductie

Landbouwraad Joost Geijer verwacht dat het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven komende jaren de voedselproductie in Egypte een enorme impuls zal geven. Het nieuwe kassencomplex in Caïro – ‘The cityfarm of Caïro’- kan daarbij fungeren als vliegwiel. “De Egyptische overheid ziet Nederland op agrarisch gebied als gidsland. Veel agrofoodbedrijven zijn hier al actief. Ik verwacht groei van hun activiteiten. Er is hier veel perspectief, vooral op het terrein van hightech-landbouw.”

Dicht bij de luchthaven

De Egyptische overheid wil 40.000 hectare aan bedekte teelt ontwikkelen in het dichtbevolkte noorden van het land. Het nieuwe kassencomplex bij de internationale luchthaven bij Cairo loopt op die ontwikkeling vooruit. De eerste 1,5 hectare van het complex wordt geleid door een Nederlandse manager en is een jaar geleden officieel geopend door president El-Sisi.

Volgens landbouwraad Geijer was El-Sisi bij de opening onder de indruk van het complex. “Hij besloot ter plekke tot uitbreiding van het kassencomplex met nog 5 hectare. Debets Schalke heeft de aanbesteding van het project vervolgens gewonnen en een contract kunnen tekenen.”

Paprika’s en tomaten

De eerste kas is nu een jaar in productie. Er worden paprika’s en (snoep)tomaten geteeld. De producten worden op de lokale markt afgezet. In de toekomst zal de productie voor een groot deel in Nederland op de markt komen.

Bedekte teelt leidt tot een enorme daling van het watergebruik. Per kilo tomaat ligt het watergebruik op 8 liter. Geijer: “Bij de teelt in het open veld ligt het gebruik op 300 liter per kilo tomaat. Het efficiënte watergebruik in hightech-kassen is de belangrijkste reden voor de Egyptische overheid om volop in te zetten op bedekte teelt.”

Nederlandse leveranciers

Bij de ontwikkeling van de Cityfarm of Caïro zijn alleen Nederlandse leveranciers betrokken, waaronder dus Debets Schalke. Geijer: “Op het glaswerk na is alles van Hollandse origine. Dat geeft aan dat de opdrachtgever vertrouwen heeft in ondernemers uit het Nederlandse bedrijfsleven.” 

Snelle groei bevolking

De bevolking van Egypte groeit komende 20 jaar met 50 miljoen naar 150 miljoen inwoners. Dat heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid in het land. Daar komt bij dat de aanvoer van water mogelijk zal dalen. Oorzaak daarvan is de bouw van Grand Ethiopian Renaissance Dam in Ethiopië. Daardoor zal het geïrrigeerde landbouwareaal in Sudan sterk toenemen en is waarschijnlijk minder water beschikbaar voor Egypte.

Geijer: “Efficiënt watergebruik bij de productie van voedsel is noodzakelijk. Bedekte teelt staat daarom hoog op de agenda. De Egyptische overheid zet volop in op kassen, zowel in de stedelijke gebieden als in de woestijnregio.“

Het bedrijf Debets Schalke bestaat ruim 30 jaar. De grondleggers begonnen als pure slopers van gebruikte kassen. Zo’n 25 jaar geleden is de onderneming overgestapt op de demontage en verkoop van gebruikte kassen. Inmiddels bouwt Debets Schalke ook veel nieuwe kassen. Jaarlijks is het bedrijf actief in een vijftigtal landen, vooral in Europa, Midden-Oosten en Azië.

Meer over Debets Schalke