Duitse foodtech op bezoek bij innovatieve bedrijven in Nederland

Op 12 en 13 april heeft een delegatie van 12 Duitse foodtech bedrijven een bezoek gebracht aan Nederland. Vanuit Duitsland is er veel interesse de Nederlandse foodtech sector beter te leren kennen.

Foodprocessing missie NL
Beeld: ©Jochem Wolthuis

In een studie over de Duitse foodprocessing industrie dat door het Landbouwattachénetwerk Duitsland in 2022 werd uitgevoerd werden diverse samenwerkingskansen tussen Duitsland en Nederland geïdentificeerd. Eerste contacten tussen Nederlandse en Duitse bedrijven werden afgelopen najaar tijdens een uitgaande missie naar Zuid-Duitsland geknoopt. Daaruit voortvloeiend lieten Duitse bedrijven weten enthousiast te zijn over een bezoek aan Nederland om zich te informeren over innovatieve concepten in deze sector.

Inkomende missie foodprocessing
Beeld: Anna Sandl

Noord-Brabant

Op de eerste dag van het bezoek ontdekte de Duitse delegatie de regio Noord-Brabant. Op het programma stond een bezoek aan de Food Technology Beurs in ’s-Hertogenbosch met 100 exposanten en een omlijstend congresprogramma. De deelnemers waren te gast bij PeelPioneers, een bedrijf dat citrusvruchtschillen met een circulaire oplossing verwerkt om deze als grondstof voor nieuwe producten aan te bieden. Daarnaast werd de Verspillingsfabriek, een dochterbedrijf van Hutten Catering, bezocht. Hier worden reststromen van verse groenten verwerkt tot soepen, sauzen en stoofgerechten. Het concept omvat nog meer dan een oplossing voor voedselverspilling. In de fabriek werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zodat het bedrijf ook een voorbeeld is voor sociaal verantwoordelijk handelen. Highlight van de dag was een Duits-Nederlandse netwerkontvangst met rond 50 deelnemers en een presentatie van Next Tech Food Factories.

Gelderland

De regio Gelderland stond op de tweede dag op het programma. Ook hier stond voedselverspilling als thema centraal. Het bedrijf Sunt redt bananen die in de havens worden afgekeurd om daarvan puree en bananenbrood te maken. Bij het tweede bedrijfsbezoek presenteerde Greefa innovatieve sorteer- en verpakkingsoplossingen. In korte tijd kon de Duitse delegatie Nederlandse innovaties op het gebied van voedselverwerking leren kennen en eerste contacten knopen. De deelnemers waren zeer tevreden met het programma en staan open voor verdere samenwerking in de toekomst. Deze missie werd georganiseerd in samenwerking met RVO, BOM en OostNL.

Inkomende missie foodprocessing
Beeld: ©Camiel Heijnen/Duitslandnieuws.nl
Deelnemers aan de foodprocessing missie naar Nederland