Bijen-petitie in Beieren succesvol

In februari heeft in de deelstaat Beieren de petitie “Rettet die Bienen” (red de bijen) plaatsgevonden met enorme ondersteuning door de lokale bevolking.

Het was de succesvolste Beierse petitie ooit. Bijna 20% (meer dan 1,7 miljoen mensen) van de Beierse kiesgerechtigde bevolking heeft zijn handtekening gezet voor meer maatregelen voor de bevordering van de biodiversiteit. In slechts twee weken zijn meer dan dubbel de nodige handtekeningen verzameld, er was maar 10% nodig geweest om naar de volgende stap, een “Volksentscheid” oftewel referendum, over te gaan. Mogelijk volgen dergelijke petities in de deelstaten Baden-Württemberg, Brandenburg en Noordrijn-Westfalen.

De hoofddoelstellingen van deze actie zijn als volgt: meer biotopencomplexen, duurzame opleidingen voor boeren, meer transparantie, meer biologische arealen, meer bloeiende weilanden, minder bestrijdingsmiddelen, en meer kansen voor boeren.

Deze petitie is ook een duidelijk signaal aan de politiek vanuit de bevolking om handeling te ondernemen voor meer biodiversiteit. De Beierse boerenbond was tegen deze petitie en ook vanuit de politiek hoort men dat deze petitie niet tegen de boeren moet gaan.

Intussen heeft er ook een ronde tafel plaatsgevonden met politiek, boerenbond en brancheorganisaties; alle deelnemers willen proberen om een gemeenschappelijke oplossing te vinden. Tot eind april moet de Beierse regering hieromtrent een commentaar uitbrengen, in het najaar is het referendum gepland.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier:

Inhoud van de petitie: https://volksbegehren-artenvielfalt.de/wp-content/uploads/2018/06/Antrag-auf-Zulassung-des-Volksbegehrens-Artenvielfalt.pdf

https://www.sueddeutsche.de/bayern/volksbegehren-artenvielfalt-ergebnis-bienen-1.4329982

https://www.sueddeutsche.de/bayern/volksbegehren-soeder-diskussion-1.4338276-2