Nederlandse startups in schijnwerpers op Fruit Logistica

Twintig internationale startups kregen onlangs op de internationale beurs Fruit Logistica de kans om hun innovatieve idee te presenteren aan een goed gevulde hal op de beurs in Berlijn. Nadien werd er gelegenheid geboden om te netwerken in het startup-paviljoen.

Beeld: ©Fruitlogistica

Onder deze startups waren ook vier Nederlandse inzendingen: PATS Indoor Drone Solutions, Food insights, Gearbox Innovations en SOLHO. Wij spraken met enkelen van hen om hun bevindingen over de startupdag op de beurs te peilen.

De Fruit Logistica vond dit jaar plaats van 6-8 februari 2019. De Nederlandse tuinbouwsector was ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. De beurs is een uitstekend platform om te netwerken en zaken te doen met diverse bedrijfstakken binnen de internationale tuinbouwsector.

Innovatief camerasysteem

PATS Indoor Drone Solutions heeft mini-drones ontwikkeld die zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen de insectenpopulatie in kassen bestrijdt. Met een innovatief camerasysteem wordt het insect gesignaleerd, waarna de drone vliegensvlug op het beestje afgaat en elimineert met behulp van zijn propellers.

Op dit moment focust PATS zich nog voornamelijk op de bestrijding van motten, maar de toepassing op andere (kleinere) insecten wordt onderzocht. Bram Tijmons (CEO en medeoprichter): “De startupdag is een interessante mogelijkheid om exposure te krijgen als startup; er zijn zowel veel Nederlandse als internationale techbedrijven, onderzoeksinstellingen en brancheorganisaties. Na aanmelding bij de Fruit Logistica worden twintig startups uitgenodigd om hier hun idee te pitchen en een stand te bekleden op het startuppaviljoen. De kosten zijn dus vrij laag en de exposure groot, een mooie kans!”

Beeld: ©Fruitlogistica
Bram Tijmons (PATS) deelt zijn verhaal met nieuwsgierige voorbijgangers

Blockchaintechnologie

Een andere Nederlandse startup die een uitnodiging voor de startupdag ontving, was Food insights. Met behulp van blockchaintechnologie probeert het bedrijf toegevoegde waarde van kwaliteits- en duurzaamheidsinspanningen op versproducten te creëren. Door middel van deze technologie wordt het complete productieproces van grond tot mond transparant gemaakt. Zo ontstaat er vertrouwen bij de consument wat extra waarde van het product creëert. Ook kunnen de ketenpartners hun administratieve kosten verlagen.

Wilbert Hilkens (managing director en medeoprichter van Food insights): “De donderdag (dag voor de startupdag red.) was voor ons al een ontzettend nuttige dag. We zijn zelf de beurs rondgegaan en hebben potentiële klanten en samenwerkingspartners gesproken. De Fruit Logistica is een prima plek om nieuwe klanten te vinden en samenwerkingen aan te gaan. Veel belangrijke spelers uit de tuinbouwsector zijn hier aanwezig. Hoewel de impact van het hebben van een stand op het startuppaviljoen nog lastig te beoordelen is, zijn we in ieder geval blij met de mogelijkheid om hier te kunnen staan en ons verhaal te doen.”

Beeld: ©Fruitlogistica
Wilbert Hilkens (Food insights) presenteert het concept van Food insights.

Robotica

Gearbox Innovations was ook aanwezig. Dit bedrijf ontwikkelt slimme camera’s, robotica en kunstmatige intelligentie voor de tuinbouw en het onderzoek in de plantaardige sector. Ze maken de collega’s van de toekomst, zoals de digitale keurmeester. Deze ‘GearVision’ beoordeelt en kwantificeert de kwaliteit van groenten op basis van optische verschijnselen zoals vraat, verkleuring, schade of verbranding. Hiermee kunnen kwekers en veredelaars hun eigen kwaliteitscontrole digitaliseren en robotiseren.

Simone Keijzer (CEO): “Hoewel wij al een aantal jaren producten op de markt brengen en bijna uit het ‘startupjasje’ gegroeid zijn, was dit ook voor ons een mooie kans om op een laagdrempelige manier in de schijnwerpers te staan. De startupdag bood een perfecte kans om ons bestaande netwerk te spreken en internationale contacten te leggen.”

SOLHO presenteerde zijn ‘off-grid’ zonne-energie systeem SPRHOUT (Solar PoweRed Horticultural Off-grid Unit. Dit systeem kan zonder gebruik van elektriciteit of gas voorzien in de energiebehoefte van kassen. Het systeem is toepasbaar in gebieden waar waterschaarste heerst, de infrastructuur onvoldoende ontwikkeld is en nog weinig zonne-energiesystemen aanwezig zijn.

Steeds meer aandacht voor startups

Op steeds meer landbouwbeurzen in Duitsland is aandacht voor startups en jonge innovatieve bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn de Internationale Grüne Woche, Biofach en de IPM Essen. Thema’s die in Duitsland spelen op startupgebied zijn onder meer digitalisering, robotica, vertical farming, voedselverspilling en precisielandbouw.

Hebt u ook interesse in deelname aan de startupdag van de Fruit Logistica in 2020? Houd dan de website van de Fruit Logistica in de gaten of neem contact op met Gianna Corbelli van de Duits Nederlandse Handelskamer. Zie het volgende filmpje voor een impressie van de startupdag.

Zie onderstaande links voor meer informatie over de startupdag en de deelnemende bedrijven.