Hollands groentezaad naar Cuba

In de Telegraaf van woensdag 29 maart verscheen het artikel "Hollands groentezaad naar Cuba".

HAVANA – De Nederlandse tuinbouwsector gaat Cuba leren hoe je elke dag een bord verse groente op tafel zet.

Zadenveredelaar Rijk Zwaan, ontwikkelingsorganisatie HIVOS en de Nederlandse landbouwraad op Cuba hebben van de overheid in Havana de opdracht gekregen om de Cubaanse tuinbouwproductie sterk te verbeteren.

Moeilijke markt

Dat gebeurt deels met in Nederland gekweekt groentezaad, deels met de export van vaderlandse kastechnologie. Bovendien krijgt de Cubaanse Praktijkschool voor de tuinbouw een opknapbeurt. Voor Rijk Zwaan uit De Lier (ZH), één van ’s werelds de grootste groentenzaadveredelaars, betekent de opdracht een voet tussen de deur in een tot nu toe moeilijk te betreden markt.

,,We gaan de zaden van Rijk Zwaan evalueren en zien welke het beste tot hun recht komen in ons tropische klimaat’’, zegt Juan Perez, directeur van het Cubaanse overheidsproject PAAS dat al langer partner is van HIVOS. ,,Het is voor ons een geweldige mogelijkheid om van de Nederlandse technologie te profiteren. Voor de Cubaanse bevolking, maar ook voor de toeristensector.’’

Tegelijkertijd krijgen honderden Cubaanse tuinders praktijkles bij twee mede door Nederland geselecteerde Cubaanse tuinders. Eén van hen is de in Wageningen opgeleide Fernando Funes. De biologische boer nabij Havana produceert al langer kwaliteitsgroente speciaal voor toeristenhotels en –restaurants. Maar die vraag is veel groter dan alleen zijn bedrijf kan leveren.

Twee derde van het Cubaanse landbouwareaal ligt braak

Cuba staat open voor de Hollandse hulp omdat het communistisch geleide eiland jaarlijks circa $2 miljard besteedt aan voedselimporten. ,,Twee derde van het Cubaanse landbouwareaal ligt braak’’, legt landbouwraad Jean Rummenie uit. De productie kan dus snel veel verder omhoog.