COVID heeft enorme impact op de Portugese horeca: meer dan de helft van de restaurants gestopt

De Vereniging van de HORECA sector (AHRESP) maakt bekend dat meer dan de helft (51%) van de restaurants in Portugal de deuren hebben gesloten.  Bijna een derde (31%) van de hotels hebben de activiteiten opgeschort. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de maandelijkse enquête van de vereniging voor de maand januari. AHRESP pleit voor een onmiddellijke versterking van de niet-terugvorderbare steun.

Logo

Catering
In de cateringsector blijkt uit de enquête dat 36% van de bedrijven overweegt een faillissement aan te vragen. Meer dan de helft van de cateringbedrijven (79%) heeft een omzetverlies van meer dan 60% geleden. Bijna de helft (44%) van de bedrijven heeft medewerkers moeten ontslaan sinds het begin van de pandemie.


Accommodaties
Wat accommodaties betreft, heeft 42% geen bezettingsgraad geregistreerd, terwijl 32% een bezettingsgraad tot 10% aangeeft. Voor de maand februari raamt 65% van de hotels een bezettingsgraad van nul. 16% overweegt de aanvraag tot faillissement. De omzetdaling voor de maand januari bedroeg meer dan 90% voor 56% van de accommodaties. 28% heeft sinds het begin van de pandemie al medewerkers ontslagen.

Bron: Agricultura e Mar