Mexicaanse landbouw groeit in 2020 met bijna 3% ondanks corona. Alleen visserij en sierteelt verliezen flink

Ondanks de economische crisis die Mexico dankzij de corona-pandemie momenteel ondergaat, groeide de Mexicaanse landbouwsector in 2020 met 2,9%. Dit zegt Landbouwminister Villalobos in een interview met de Mexicaanse krant El Economista: “Onze positie in de Amerikaanse markt hebben we behouden en is gegroeid; daarnaast maken we vooruitgang in andere buitenlandse markten, bijvoorbeeld in Azië, vooral met vleesproducten”.

De Mexicaanse landbouwminister Villalobos
©gob.mx
De Mexicaanse landbouwminister Villalobos

Handelsoverschot in landbouwproducten

2020 zal worden afgesloten met een handelsoverschot in landbouwproducten van 10,4 miljard dollar. Voor de zachtfruit-export in het bijzonder was 2020 een topjaar: deze export groeide met 10%, terwijl de verwachting aan het begin van het jaar een groei van 2% was. Ook de export van Mexicaans vlees naar Azië nam toe, en kon tegen hoge prijzen worden verkocht.

Stijging van binnenlandse consumptie van Mexicaanse producten

De groei van de sector is echter niet alleen te danken aan de export. Ook de binnenlandse consumptie van Mexicaanse landbouwproducten nam toe: “In maart waren daar de paniek-aankopen, maar daarna zagen we een verandering in de consumptiepatronen onder Mexicanen: zij eten meer binnenshuis en voor veel families betekent dat ook dat ze meer Mexicaanse producten kopen”.

Visserij en sierteelt de verliezers van 2020

De positieve ontwikkeling in 2020 gold echter niet voor de gehele landbouwsector; met name de visserij en de sierteelt hebben wel degelijk een moeilijk jaar achter de rug. “Dit zijn meer specialty-producten, duurder, die meer problemen ondervonden in de supply chain. Dit zijn producten die een cold chain nodig hebben, en speciaal transport”. Daarnaast had de visserijsector te lijden onder een import-embargo van de VS. Dit embargo werd ingesteld omdat Mexicaanse vissers volgens de VS te weinig doen om te voorkomen dat de Californische bruinvis (‘vaquita marina’ in het Spaans) niet ongewild worden gevangen als bijvangst. De Californische bruinvis is een ernstig bedreigde vissoort, waarvan er nog slechts tien in leven zouden zijn. De problemen waar bloemen- en plantenkwekers mee te maken hadden in 2020 waren meer corona-gerelateerd, aldus de Minister. Veel vieringen in Mexico, zoals Moederdag, trouwerijen, vijftiende verjaardagen, Allerzielen, en de dag van de Maagd van Guadalupe worden volgens traditie uitbundig en met veel bloemen gevierd. In 2020 konden veel van deze festiviteiten niet doorgaan vanwege de pandemie.