Chileense fruit export naar Nederland neemt toe en de post-corona strategie

In de eerste helft van 2020 daalde de export van Chileense fruit met 15% in waarde en 7% in volume. De Nederlandse import van Chileense fruit is ondanks deze negatieve trend toegenomen met 3%. Van de ruim  $3,25 miljard USD aan Chileens fruit werd er in de eerste 6 maanden van dit jaar voor $ 258 miljoen USD naar Nederland geëxporteerd.

Nederland verstevigde zijn plek als derde afzetmarkt achter China en de VS. De top 3 fruitsoorten waren de tafeldruif ($940 miljoen USD), kers ($918 miljoen USD) en bosbes ($423 miljoen USD). Minister van landbouw Walker wijt de tegenvallende exportresultaten aan de droogte en logistieke obstakels. De pandemie veroorzaakte vertragingen in de leverketens wat leidde tot waardeverlies bij het verse fruit. Door de aanhoudende droogte viel hiernaast de productie van de Chileense fruitteelt tegen.

Wat betreft de voorzichten voor de rest van 2020 is de sector afhankelijk van hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, aldus de voorzitter van de associatie voor fruitexporteurs ASOEX. Om de goede banden met China als belangrijkste handelspartner te versterken onderstekende de ASOEX en de Chinese Kamer van Koophandel afgelopen week een memorandum of understanding. Chili was in 2019 met $2 miljard USD de belangrijkste fruitimporteur in China. 

Post-corona

Afgelopen weekend presenteerde de Chileense regering een plan voor het stapsgewijs heropenen van het land. Na de positieve tendens van afgelopen 5 weken zijn quarantaine maatregelen in de zuidelijk regio’s  Aysén en Los Ríos afgezwakt. Ook in het centrale hoofdstedelijke gebied lijkt pandemie over zijn hoogtepunt heen maar zit men momenteel nog in een strikte lock-down. In diverse noordelijke stedelijke gebieden zoals Antofogasta stijgt het aantal nieuwe besmettingen actueel nog. De situatie voor de landbouwsector blijft ongewijzigd, deze kan (met sanitaire protocollen) actief blijven. Het nationale comité voor voedselvoorziening blijft zich onder leiding van het ministerie van landbouw inzetten voor het draaiende houden van de leveringsketen.

Proeven bedekte groenteteelt in noordelijke en zuidelijke regio’s van Chili

Afgelopen jaren is de bedekte groenteteelt (multi-tunnel kassen) in het noorden van Chili toegenomen tot +500 hectare. In eerste instantie om de teelt te beschermen tegen bladluis maar op dit moment worden er proeven gedaan om de productie te verhogen. Het publieke onderzoeksinstituut INIA test samen met de Chileens-Russische startup Agronomo een innovatief plastic uit dat het lichtspectrum beïnvloed. Deze strategie leidde eerder tot goede resultaten in Spanje en de eerste resultaten uit de regio Arica&Parinacota zijn veelbelovend.

In de uiterste zuidelijke regio Magallanes zijn er andere uitdagingen: het koude klimaat en extreme weersomstandigheden. Onder leiding van FIA (stichting voor agrarische innovatie) is er een tuinbouw project opgezet voor de teelt van sla.  Met behulp van een opkweekkamer, een verwarmde kas en de organische reststromen van de zalmkwekerijen kan er twee keer per jaar sla worden geoogst. Een coöperatie van 6 tuinbouwondernemers hoopt binnenkort biologische sla te kunnen verkopen binnen de moeilijk bereikbare regio.

Bijeenkomst landbouwministers Americas over post-covid strategie

Op 13 juli vond er een virtuele ontmoeting plaats tussen de 34 landbouw ministeries van Latijns- en Noord Amerika om de internationale strategie voor de re-activatie van de landbouw sector te bespreken. De FAO presenteerde tijdens de bijeenkomst een onderzoek over de voedselveiligheid van de regio in 2019. Hieruit kwam naar voren dat 47 miljoen inwoners van de regio geen toegang hebben tot voldoende voedsel. De FAO voorziet dat deze cijfers drastisch zullen toenemen als gevolg van de pandemie. Minister Walker voegde hier aan toe dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid van alle landen en dat Chili naast agrifood-exporteur ook afhankelijk is van de import van producten (rundvlees, rijst, mais etc.). In de slotverklaring van 11 punten doen de deelnemers de toezegging dat ze zich inzetten voor meer transparante, samenwerking en het faciliteren van internationale agrofoodhandel binnen de regio.