Voorzichtig herstel sierteelt na grote klap

De verkoop van bloemen en planten is direct vanaf het uitbreken van de coronacrisis in Europa hard geraakt. Een voorzichtig herstel tekent zich nu af. Dat constateert ABN AMRO in zijn sectorupdate over de sierteelt.

Twee maanden op rij zagen sierteeltbedrijven de uitvoer flink dalen, al zorgde de sterke stijging van de onlineverkopen nog voor een bodem in de omzet. Nu de maatregelen in de meeste landen soepeler worden, herstelt de uitvoer zich. Toch kunnen sierteeltondernemers met een mogelijke recessie voor de deur nog niet opgelucht ademhalen.

Sierteelt verkopen
Beeld: Floridata

Vanaf de start van de coronacrisis kwamen veel sierteeltondernemers vrijwel direct in de problemen. Nederlandse ondernemers zijn voor verreweg het grootste deel van de verkoop van bloemen en planten afhankelijk van de export. Door de lockdown in veel uitvoerlanden kwam de vraag naar bloemen en planten nagenoeg tot stilstand. Sierteeltondernemers zagen zich gedwongen hun productie te vernietigen.

Daling uitvoer in maart en april

Vorig jaar werd er voor circa 6 miljard euro aan bloemen en planten uitgevoerd. In maart daalde de totale uitvoerwaarde van bloemen en planten volgens marktonderzoeker Floridata met 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in april daalde de totale export ongekend hard. Duitsland is met een derde van de uitvoer de belangrijkste afnemer van Nederlandse bloemen en planten. De Britten komen op nummer twee en de derde plek is voor Frankrijk. Ook Italië, een van de zwaarst getroffen landen in Europa, is een belangrijke markt. De uitvoer naar Italië daalde in maart met bijna 70 procent.

Enig herstel in de markt

Inmiddels is enig herstel te zien. In mei krabbelde de uitvoer er weer redelijk bovenop. De export van planten lag in mei zelfs 7 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De verkoop van bloemen daalde echter nog met 19 procent, waardoor ook in mei de totale uitvoer nog daalde. Juni lijkt positief af te sluiten, zowel voor planten als voor bloemen.

Toename online verkoop

Het is de flinke toename van de onlineverkopen in binnen- en buitenland geweest die tijdens de lockdown erger heeft voorkomen. In Nederland namen de onlineverkopen van bloemen in maart met 160 procent toe. Ook in de maanden april en mei groeiden het aantal onlinebestellingen sterk. Het ligt in de verwachting dat ook in de toekomst de online-bestedingen aan bloemen hoog zullen blijven.
Voor de tweede helft van het jaar kan de verwachte recessie alsnog roet in het eten gooien voor sierteeltondernemers. De uitvoer is aan het herstellen, maar het verleden leert dat vooral snijbloemen gevoelig zijn voor economische schommelingen.