Update Chili: Corona nog niet onder controle en ontwikkelingen in export

Eind Chileense corona uitbraak nog niet in zicht

Afgelopen weken werden er dagelijks meer dan 4.000 nieuwe besmettingen vastgesteld in Chili – waar veel wordt getest. Het hoofdstedelijk gebied van Santiago is met ruim 198.000 bevestigde infecties het op vier na zwaarst getroffen gebied wereldwijd, na New York, Moskou en Sao Paolo. Momenteel geldt de – wereldwijd strikste - lockdown voor zo’n 10 miljoen Chilenen in met name stedelijke gebieden. Het aantal overledenen blijft met 4.500 gevallen op een relatief laag niveau, 1,8% van het totaal aantal besmettingen. Na de aanhoudende kritiek op het overheidsbeleid is minister van gezondheid Jaime Mañalich vervangen.

Zalmexport onderuit na Chinese uitbraak

Na de nieuwe covid-19-uitbraak op een vismarkt in Beijing onstonden er geruchten dat dit veroorzaakt werd door de verwerking van zalm. Ondanks dat de Chinese autoriteiten deze geruchten inmiddels hebben ontkracht, had dit uitwerking op de vraag naar (Chileense) zalm. De Chileense visserij autoriteit SERNAPESCA heeft contact met de Chinese douane gehad om zeker te stellen dat er geen importbeperkingen gelden voor Chileense zalm. De branchevereniging voor zalmproducenten Salmon Chile ziet dat de Chinese vraag naar Chileense zalm met 17% is afgenomen. Daarnaast daalde de prijs in de eerste maanden van 2020 met 24%. Met € 240 miljoen per jaar is China de vijfde afzetmarkt voor Chileense zalm. In het algemeen ziet de Chileense ambassadeur te Beijing een sterk herstel van de Chinese economie en hiermee normaliseert ook de vraag naar de overige Chileense landbouwproducten.

Chileense boomkwekerijen lanceren keurmerk

De Chileense branchevereniging voor opkwekers van fruitbomen, Viveros de Chile, lanceerde tijdens een webinar een keurmerk voor uitgangsmateriaal. Dit initiatief komt bovenop de wettelijk vastgestelde eisen en heeft genetische puurheid, extra fytosanitaire eisen en morfologische aspecten als criteria. De branche voert het project uit in samenwerking met de federatie voor fruitkwekers en de Chileense voedsel- en warenautoriteit. Het doel is de kwaliteit van Chileense uitgangsmateriaal een positieve impuls te geven. In eerste instantie gaat het om het uitgangsmateriaal voor: bosbessen, kersen, citrusvruchten, nectarines, walnoten, hazelnoten en druiven. Komende drie jaar organiseren de partners diverse activiteiten om het keurmerk verder uit te werken.

Fytosanitaire exportdocumenten VS-Chili gedigitaliseerd

De Chileense minister van landbouw Walker maakte bekend dat er een akkoord is bereikt met de autoriteiten van de Verenigde Staten. Per 22 juni handelen de autoriteiten exportdocumenten volledig elektronisch af: de afhandeling van import en export naar en van de VS kan papierloos. De gesprekken tussen beide landen liepen al enkele jaren maar de corona-crisis bespoedigde de implementatie. Een belangrijke stap aldus de Chileense voedsel- en warenautoriteit SAG, aangezien de VS met 35% een belangrijk afzetmarkt is voor het Chileense verse fruit. Overigens begon Nederland al meer dan 10 jaar geleden de samenwerking met Chili voor electronisch certificeren.

Chili versmarkt

Blijven de versmarkten open?

Ondanks een duidelijke aanbeveling van minister Walker om ze open te houden, zijn er discussies over de verspreidingsrisico’s bij de populaire groente- en fruitmarkten. Zo besloot de burgemeester van Puente Alto, een wijk van Santiago, de markten voor twee weken te sluiten. Hij beoordeelde dat de gezondheidsrisico’s op de drukbezorgde markten te groot zijn en opteerde voor het verder uitbreiden van het thuisbezorgservices. Afgelopen week sprak Walker zich namens het nationale comité voor voedselvoorziening nogmaals uit voor het openhouden van de markten. Hij werd hier bijgestaan door de regionale vertegenwoordiger van de FAO. Onderzoek van de FAO en CEPAL wees uit dat de voedselzekerheid van 1 miljoen Chilenen in gevaar kan komen als gevolg van de crisis.

Minister Walker prijst havens Valparaíso en San Antonio

Bij een bezoek aan de haven van San Antonio prijst de Chileense minister van landbouw de mentaliteit van de arbeiders in twee grootse havens van het land. De import van voedsel is van essentieel belang tijdens deze sanitaire crisis en beide havens en hun autoriteiten hebben het werk voorbeeldig voortgezet. Tijdens het bezoek van de minister werden er 15 containers met peulvruchten geïnspecteerd en gelost. Walker gaf tijdens zijn bezoek aan dat de Chileense landbouwsector dit jaar 10% minder produceert mede als gevolg van de aanhoudende droogte. De export van landbouwproducten blijft ten opzichte van vorig jaar achter met 15%.

Peruaanse concurrentie voor Chileense bosbes

Waar de Chileense bosbesproducenten afgelopen seizoen 2% minder exporteerden, nam de totale export van het zuidelijk halfrond toe met 20%. Peru exporteerde maar liefst 48% meer en stoot hiermee Chili van de troon als grootste exporteur ter wereld. Toch ziet Andres Armstrong, voorzitter van het Chileense bosbessencomité, kans voor de producenten om zichzelf te onderscheiden op de internationale markt. Zo geeft de Europese en Aziatische  afzetmarkt de voorkeur aan de smaak van de Chileense bes en zijn biologisch geteelde bessen in trek op de markt van de VS.

Terugval internationale handel Chili

De handel van Chili met de rest van de wereld bereikte in het eerste kwartaal van dit jaar met USD 36,460 miljoen het laagste niveau sinds 2017. InvestChile, het bureau voor buitenlandse investeringen in Chili, gaf aan dat de daling in 2019 begon, en dieptepunten bereikte in het laatste kwartaal van 2019 (-11,1%) en het eerste kwartaal van 2020 (-10,9%). De invoer daalde in het eerste kwartaal 2020 met 13,7%. De daling in 2019 is toe te schrijven aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, maar in het laatste kwartaal was het grotendeels het gevolg van het uitbreken van sociale onrust in Chili eind oktober. In het eerste kwartaal van dit jaar had de pandemie grote gevolgen voor de productie, logistieke ketens, waardeketens, en dus internationale handel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met STG-LNV@minbuza.nl