Update Chili: uitdagende tijden voor fruitteelt en landbouwexport

Een update over de impact van het COVID-19 op de agrarische sector in Chili.

Minister Walker pleit voor regeneratieve landbouw

Tijdens een openbare videoconferentie benadrukte de Chileense minister van landbouw het belang van het in stand houden van lokale ecosystemen en regenereren van uitgeputte landbouwgrond. Door natuurinclusieve landbouw te bevorderen ontstaan er robuuste en duurzame agro-systemen die tevens een geringe impact op het milieu hebben. Chili heeft zich het ambitieuze doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn.  De bijeenkomst georganiseerd door de minister van milieu focuste zich op lange termijn oplossingen voor klimaat verandering en werd onder meer bijgewoond door Nobelprijswinnaar Rattan Lal.

Vraag naar fruitbomen neemt af door droogte

De voorzitter van de branchevereniging voor boomkwekerijen ziet de vraag naar fruitbomen veranderen als gevolg van de aanhoudende droogte. Producenten in de centrale regio’s (Coquimbo en Valparaiso) stellen hun investeringen uit en de vraag naar nieuwe fruitbomen voor citrus- en avocadoteelt neemt af. Druivenstruiken voor wijnteelt en tafeldruiven blijven het grootste product voor de boomkwekerijen ondanks een afnemende vraag van 20% dit jaar. Daarentegen neemt de vraag vanuit de zuidelijke provincies naar kersenbomen toe.  Naast productie voor de nationale  markt exporteert Chili voor USD 36 miljoen aan fruitbomen, voornamelijk naar Peru (40%), Mexico en Brazilië.
Bron: El Mercurio 08-06-2020

Chili zet zich in voor internationale voedselzekerheid

Naast de maatregelen die de overheid op nationale schaal neemt op gebied van voedselvoorziening gedurende de gezondheidscrisis roert Chili zich ook binnen de internationale arena. Zowel in Latijns-Amerika als binnen de APEC-landen is Chili actief in gesprek om de internationale agri-food handel overeind te houden tijdens deze corona crisis. Chili is tevens aangesloten bij een initiatief van een zestal landen o.l.v. Canada die zich inzetten om handelsbarrières te voorkomen en de vrijheid van personenverkeer te handhaven. De directeur van ODEPA (kennis- en onderzoeksDG ministerie) sprak zich tijdens een OECD-vergadering uit voor internationale samenwerking om voedselzekerheid te waarborgen.

Druivenproducenten gaan uitdagingen gezamenlijk aan

Het Chileens druivenseizoen 2019-2020 is dit jaar afgesloten met een krimp van 7,6% in exportvolume. Droogte, sociale onrust en de vraag naar nieuwe variëteiten zijn de uitdagingen waar de toonaangevende Chileense druivensector mee te maken heeft. Onder leiding van CORFO (Chileense RVO) is er een programma geïnitieerd waar druivenproducenten uit de noordelijke Atacama regio samenwerken om de Chileense druivensector competitiever te maken.

Chileens-Amerikaanse inspectie breidt  aantal producten uit

De Chileense voedsel-warenautoriteit SAG werkt samen met hun Amerikaanse collega’s van de USDA – APHIS en de ASOEX (associatie van fruitexporteurs) om exportinspecties soepel te laten verlopen. Sinds 2017 is er inspectielocatie in Cabrero (500 km ten zuiden van de hoofdstad) waar Chileense landbouwproducten worden gekeurd voor hun export naar de VS. Dit jaar zijn er ondanks de strikte corona-maatregelen al 3,2 miljoen kratten gekeurd. Op deze locatie worden met name bosbessen, appels, peren en kersen uit de zuidelijke regio’s gekeurd. Naast fruit worden er dit jaar ook bloembollen (tulpen, pioenrozen), uien en pompoenen geïnspecteerd test op deze locatie.

Corona-crisis raakt financiering agro-sector

Ondanks overheidsgaranties zijn Chileense banken terughoudend in het verstrekken van nieuwe leningen voor de landbouwsector. Citrusvruchtenproducenten maken 20% extra kosten bij de oogsten van dit seizoen, mede door de strikte sanitaire maatregelen. Daarnaast is de internationale afzetmarkt niet stabiel als gevolg door de gezondheidscrisis. Het uitblijven financiële ondersteuning om deze klappen op te vangen wordt mede veroorzaakt door de verschillende criteria van de Chileense banken. Verwachting is dat het jaren kan duren voordat de financiering weer op zijn oude niveau is.
Bron: El Mercurio 08-06-2020