Covid-impact op Argentijnse biobrandstoffenindustrie erg negatief

Argentinië is een van de belangrijkste exporteurs van biodiesel (soja) ter wereld.

In 2018 bereikte de Argentijnse productie 2,4 miljoen ton, met een waarde van 1700 miljoen usd. Santa Fe is de belangrijkste producerende provincie (72%), waar 's werelds grootste cluster voor het crushen van sojabonen is gevestigd. Argentinië exporteerde 1,4 miljoen ton, waarvan 54% naar Nederland.

In 2019 heeft de Europese Commissie aan de Argentijnse industrie een quotum toegekend van 1,2 miljoen ton / jaar, vrij van antidumpingrechten met een variabele minimumprijs, gebaseerd op de olieprijs en de kosten van de productie van biobrandstoffen. Maar de Europese maatregelen ter bestrijding van het coronavirus veroorzaakten een scherpe daling van de consumptie in de hele EU, waardoor de Argentijnse industrie van biobrandstoffen verlamd raakte.

De Europese Unie was begin 2020 bijna de enige markt voor Argentijnse export, aangezien de Verenigde Staten in 2018 dumpingtarieven (74%) en subsidies (72%) hadden opgelegd aan Argentijnse biodiesel, wat de sluiting van die markt betekende. (waarde circa 1.2 miljard dollar per jaar).

Argentinië wachtte op de herziening van de antidumping- en subsidiemaatregelen, maar het Amerikaanse ministerie van Handel heeft onlangs de maatregelen die twee jaar geleden zijn genomen, geratificeerd. De VS ziet geen reden tot heroverweging. Dit betekent een grote tegenslag voor de Argentijnse biobrandstofindustrie.

De lokale industrie verwacht van de Argentijnse regering de analyse van de uitbreiding van het verplichte mengquotum in Argentinië, momenteel 10% biodiesel in diesel en 12% ethanol in benzine. In 2019 werd op de binnenlandse markt 1,1 miljoen ton biobrandstof verkocht.

Door de gevolgen van de covid-pandemie ligt de export van biodiesels stil en de nationale industrie staat on hold.