De Mexicaanse zuivelindustrie tijdens COVID-19

De gevolgen van de corona pandemie raakt ook de Mexicaanse zuivelsector. Een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelt dat hoewel de zuivelindustrie zal worden getroffen, de voorspelling voor 2020 niet al te pessimistisch is. Echter, import van zuivelproducten kunnen een neerwaartse trend vertonen als gevolg van de wisselkoers en consumenten zullen op zoek gaan naar goedkopere etenswaren. Hieronder volgt een korte samenvatting voor de zuivelproducten kaas en melkpoeder en het Mexicaanse zuivelbeleid. Onderaan vindt u een link naar het gehele rapport.

Kaas

De consumptie van kaas in Mexico zal worden beïnvloed door de sluiting van de horeca wegens coronamaatregelen. Ongeveer 60% van Mexico’s kaasimport is bedoeld voor de foodservicesector en 40% voor de detailhandel. Nederland heeft momenteel een marktaandeel van 9%. Op lange termijn wordt verwacht dat dit aandeel toe zal nemen zodra het nieuwe handelsverdrag tussen Mexico en de Europese Unie in werking treedt.  

Melkpoeder

De Mexicaanse markt is sterk afhankelijk van zowel magere als volle melkpoeder. Mexicaanse melkproducenten hebben de voorkeur voor het verkopen van hun vloeibare melk in plaats van te investeren in het drogingsproces. 80% van de babyvoeding formules wordt in Mexico geproduceerd met geïmporteerde magere melkpoeder.

Plannen van de regering

Al eerder kondigde de regering van López Obrador een programma aan om een nieuw zuivelgebied te creëren in de zuidoostelijke staten van Mexico. Eén van de speerpunten van zijn beleid is om zelfvoorzienend te zijn en om de kleinere producenten te helpen een waardig bestaan op te bouwen. Het programma is bedoeld om deze kleine producenten, die 5 tot 10 koeien bezitten, te voorzien van logistieke en commerciële handvatten om hun melk te kunnen verkopen. Op dit moment nemen 127 kleine producenten deel aan het programma, met als doel om uiteindelijk 4500 producenten te bereiken. Eén van de uitdagingen is om een geschikt koeienras te vinden die goed presteert onder de weersomstandigheden in het zuidoosten van Mexico.