Update nieuws over Chili in relatie tot coronavirus

Hieronder een overzicht met actueel nieuws van de agrarische sector in Chili in relatie tot de coronavirus. Het landbouwteam van de Nederlandse ambassade zal met regelmaat nieuws publiceren op deze website.

Agrofood

In de agro-foodsectoren zijn 90% van de Chileense werknemers op dit moment aan het werk. De bewindspersonen benadrukten in de media het belang van de landbouw voor een gezonde voeding van het Chileense volk. De hele agro-food keten blijft functioneren en het ministerie van Landbouw spreekt zijn bewondering uit voor de mensen die dit mogelijk maken.

https://soundcloud.com/fucoa/sets/chile-rural

Zalm

De nationale directie voor aquacultuur – de zalmexport is de 2e belangrijkste inkomstenbron voor Chili na koper – maakte met buurlanden Argentinië en Brazilië pragmatische afspraken over elektronische exportcertificering voor zalm, en het soepel laten verlopen van de export bij de grens. 

www.sernapesca.cl/noticias

Markten voor versproducten

Minister van Landbouw riep burgemeesters op de (groente- & fruit)markten open te houden.  Chilenen kopen 70% van hun verse levensmiddelen op de 1.150 markten van het uitgestrekte land. Deze bieden gunstige prijzen voor verse producten en zijn makkelijk toegankelijk voor alle lagen van de Chileense bevolking. Het ministerie stelde sinds het begin van de coronacrisis protocollen op om de verspreiding op dergelijke markten tegen te gaan.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/ministro-walker-llama-a-los-alcaldes-a-no-cerrar-las-ferias-libres-tenemos-una-conversacion-pendiente/  & https://covid19.minagri.gob.cl/

Overleg voor advies

Minister Walker organiseert een virtuele bijeenkomst met 8 Chileense voormalig landbouwministers. Hij vraagt hierbij hun advies en inzichten inzake de coronacrisis, en de problematiek rondom waterschaarste.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/ministro-walker-encabeza-consejo-asesor-con-exministros-de-la-cartera-para-abordar-emergencias-tenemos-que-enfrentar-juntos-los-grandes-desafios-que-tiene-la-agricultura-chilena/

Fruitteelt

Fruitteelt boekt goede resultaten ondanks de droogte en corona crisis. Nieuw recordjaar voor de export van Chileense kersen 228.000 ton in seizoen 2019-2020.  De tafeldruiven leveren een kwart minder in volume maar worden verkocht voor goede prijzen en de bosbessen herstellen zich na een matige seizoenstart, met veel concurrentie uit Peru.

https://digital.elmercurio.com/2020/04/20/EMSU/J33PF0CE#zoom=page-width

Export bevroren fruit

In de maand maart 2020 heeft Chili 17% meer bevroren fruit geëxporteerd dan vorig jaar als gevolg van de coronacrisis, met een stijging van 10% in omzet. Grote uitschieters waren de bevroren aardbei, framboos en braam. 

https://digital.elmercurio.com/2020/04/20/EMSU/J33PF0CE#zoom=page-width

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ons mailen op BUE-lnv@minbuza.nl