Seizoensarbeiders in Bulgarije: mag je arbeidskrachten invoeren?

Bulgarije heeft de grenzen voor aankomende buitenlanders gesloten, maar heeft seizoensarbeiders voor de landbouw wel toegestaan.

filel workers
Beeld: agrozona.bg

Bulgarije heeft de aankomst van seizoensarbeiders uit het buitenland voor de behoeften van de landbouw toegestaan, ondanks de invoering van een tijdelijk verbod op binnenkomst in het land van onderdanen van derde landen en van 12 Schengen-landen.

Ondanks de verdere aanscherping van het grensregime sinds begin deze week, staat de deur wijd open voor buitenlandse arbeidskrachten in landen als Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland. Dit bleek uit een nieuw bevel van de minister van Volksgezondheid Kiril Ananiyev in verband met de noodtoestand ter beperking van de verspreiding van het COVID-19-coronavirus.

Landbouwers, die ook op seizoensarbeiders uit het buitenland zullen rekenen, moeten wel weten dat iedereen die Bulgarije binnekomt onder verplichte quarantaine zal worden geplaatst, ongeacht of die wel of geen ziekelijke symptomen vertoont.

Ook willen de autoriteiten weten welke arts voor elk van de buitenlandse seizoenarbeiders zorgt.

De versoepelde regeling voor het aannemen van arbeidskrachten uit het buitenland ten behoeve van de landbouw is een reactie op een reeks voorstellen van de industrie, voornamelijk uit de sector plantaardige productie, waar handarbeid het meest voorkomt en de lentecampagne in de productie van fruit en groenten al in een stroomversnelling komt. De Europese Commissie heeft op haar beurt de lidstaten aanbevolen het verkeer van werknemers  binnen de Unie te vergemakkelijken.

Helaas beoordeelt het Bulgaarse ministerie van Volksgezondheid een grote groep Europese landen als bijzonder riskant wat betreft de verspreiding van het coronavirus. Dit zijn Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, België, IJsland, Liechtenstein en Luxemburg.

Het bevel van de minister van Volksgezondheid is alleen van toepassing op beperkingen op de binnenkomst van burgers in ons land. Het heeft geen betrekking op Bulgaren die naar het buitenland willen vertrekken om te werken.

Bron: Agri.bg