Bulgaarse ACPB: geen transportbeperkingen voor landbouw

Obstakels voor het normale werk van boeren tijdens de crisis door het coronavirus zouden kunnen ontstaan als er enige verkeersbeperking wordt opgelegd  juist wanneer we verschillende benodigdheden nodig zouden hebben voor veldwerk - meststoffen, preparaten en dergelijke," aldus Ventsislav Varbanov, voorzitter van de Vereniging van Landbouwproducenten in Bulgarije (ACPB) voor Agrozona.

Bulgarian Association of Agricultural Producers Chairman, Ventsislav Varbanov

"Tegelijkertijd is het ontbreken van vervoerbeperkingen erg belangrijk voor onze bedrijven, zodat we normaal kunnen blijven functioneren en leningen kunnen blijven terugbetalen, en om een ​​normaal bestaan ​​te behouden. Uiteindelijk moeten de producten die we produceren hun eindbestemming kunnen bereiken. Als we grondstoffen produceren, moeten ze de verwerkers bereiken en waar we verwerkingsfabrieken hebben, moet de productie bij het verkoopnetwerk terecht kunnen. We zijn ook grootendeels afhankelijk van transport, maar ik hoop dat er geen vervoerbeperkingen van dergelijke aard zullen komen. "

 Aanscherping van het regime

Indien het arbeidsregime wordt aangescherpt, hebben boeren de garantie van partnerbedrijven gekregen dat hun oplagfaciliteiten de producenten van grond- en hulpstoffen zullen blijven voorzien. "Iedereen verzekert ons dat we ons geen zorgen hoeven te maken, dat we niet onnodig veel producten hoeven in te slaan, dat er geen probleem kan ontstaan. Ze staan ​​tot onze beschikking en zullen ons voorzien van alles wat we nodig hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat er vooral problemen zullen zijn met verbruiksartikelen die uit andere landen komen. De problemen zullen met name te maken hebben met het doorlopen van deze corridors, het overschrijden van de grenzen en het wachten ", vult de voorzitter van de VLBP aan.

Volgens Varbanov is het gedrag van de staat tot dusver redelijk adequaat. 'Dit zijn de maatregelen die kunnen worden genomen', zegt hij stellig. Wat betreft het gedrag van banken indien de crisis verergert, verwachten de landbouwproducenten enig begrip van financiële instellingen indien boeren niet in staat zijn hun kredieten terug te betalen. 'Hopelijk is dit niet het geval, de banken hebben uiteindelijk noch boerderijen noch bedrijfsgebouwen nodig. Op zichzelf hebben ze geen waarde tenzij iemand ze beheert en ermee werkt. Het is dus in hun belang om enige flexibiliteit en begrip te tonen," geeft de voorzitter van de VLBP aan.

De hygiëne-eisen en regels zijn verhoogd

Ventsislav Varbanov deelt mee dat de arbeiders in het veld zich zorgen maken over hun eigen gezondheid en de gezondheid van hun familieleden. Dit is begrijpelijk, maar het werk in de sector zelf kan niet worden gestopt. "Alle collega's hebben de nodige maatregelen genomen hun arbeiders en hun werknemers te beschermen met individuele beschermingsmiddelen. Ook hebben ze een speciale regeling getroffen voor de doorgang, de toegang van buitenstaanders tot de locaties is beperkt en het werk gaat gewoon door. We kunnen boerderijen en dieren niet zonder onderhoud achterlaten. Het veldwerk neemt nu juist alleen maar toe en kan niet worden gestopt. Het leven gaat door onder de voorwaarden van scherpe aandacht en nog striktere naleving van bepaalde hygiëne- en veiligheidseisen,” zegt ook Varbanov.

Eten is er genoeg

Volgens Ventsislav Varbanov is de voedselvoorziening van het land gegarandeerd. 'We kunnen absoluut ruistig blijven. Er zijn in Bulgarije voldoende grondstoffen in de opslagfaciliteiten van zowel de grootschalige verwerkers als de boeren zelf. ” Hij verzekert dat de prijzen in de landbouwsector vast staan, dat er zeer veel concurrentie is en dat er geen speculatie op de markt kan ontstaan.

Volgens de voorzitter van de APSB verkeert het gewas in goede staat. "De situatie is op dit moment vele malen beter dan rond dezelfde tijd vorig jaar. Het weer geeft ons de mogelijkheid om te werken. Onze zorgen over de vochtvoorraad zijn door de recente regens een beetje verminderd en we hopen dat er nieuwe regenval zal komen om de normale ontwikkeling van de planten te veilig te stellen, ”merkt hij verder op.

Ventsislav Varbanov drong er bij alle boeren op aan de instructies strikt op te volgen en de mensen die thuis konden blijven ook thuis te houden.

Auteur: Juliana Stoichkova

Bron: agrozona.bg