Romania - Corona agro nieuws - update

Nederlanders die Roemenië binnenkomen, gaan met ingang van 3.04.2020 14 dagen verplicht in de geïnstitutionaliseerde quarantaine. Nederlanders met agroactiviteiten in Roemenië worden hierdoor geraakt.

Update 03/04/2020

 Voor Nederlandse ondernemers die naar Roemenië willen: kijk altijd op  https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-roemenie

Een kaart van Roemeense transportcorridors (inclusief informatie over routes, benzinestations, parkeerplaatsen, enz.) is te zien op: http://www.mt.gov.ro/web14/

Het wetsontwerp over prijsafdekking van basisvoedingsmiddelen wekt  veel weerstand op. Het voorstel regelt dat iedere schakel in de voedselketen maximaal 10% marge mag toevoegen aan een bepaald basisvoedselproduct. Retailers zeggen dat implementatie tot een verhoging van de import van goedkope (private label) producten zal leiden en dat Roemeense producenten hiervan het slachtoffer worden.

Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen arbeidsovereenkomsten opgeschort of beëindigd in de horeca, groot- en detailhandel en verwerkende industrie. De regering  heeft aangegeven dat er werkloosheidsuitkeringen betaald kunnen worden aan een miljoen arbeiders.

Voor werknemers met een technische achtergrond bedraagt de uitkering 75% van het salaris.

Details zijn te vinden op:  http://www.gruiadufaut.com/en/covid-19-chomage-technique-paye-par-letat-mode-demploi/

Van de 862.557 opgeschorte contracten waren er 239.279 in de verwerkende industrie, 171.454 in de groothandel en detailhandel en 115.080 in hotels en restaurants. Van de 173.834 beëindigde contracten waren er 34.273 in de groot- en detailhandel, 30.200 in de verwerkende industrie en 21.431 in de bouwsector

Update 01/04/2020

In het Noord-Oosten zijn acht dorpen in lock-down. De Coronapiek wordt verwacht rond 19 april.

Online winkelen voor voedselproducten en FMCG is explosief gestegen vanwege bewegingsbeperkingen. De vraag overtreft veruit het aanbod, het is bijna onmogelijk om nog supermarktproducten online te bestellen. Er zijn verschillende maatwerkinitiatieven/oplossingen voor kwetsbare groepen. Zo bieden Fastfood leveranciers als Glovo aan om via een speciale telefoonlijn basisproducten na bestelling nog dezelfde dag te bezorgen. Opvallend is dat het online winkelen voor andere (duurzame) goederen afneemt.

De regels voor vrachtwagenchauffeurs die Roemenië binnenkomen zijn verduidelijkt. Vrachtwagenchauffeurs (> 2,4 ton) zijn verplicht om ALLEEN in zelfisolatie / quarantaine te gaan tot het moment dat ze weer vertrekken. Dit kan zelfs al 1 dag na binnenkomst zijn. Het werk van de chauffeurs wordt dus niet beïnvloed door de algemene regel van 14 dagen isolatie / quarantaine die van toepassing is op elke andere persoon die het land binnenkomt. De maatregel van het bij zich dragen van beschermende materialen zoals maskers, handschoenen, desinfectiemiddel en het niet vertonen van Covid-19-symptomen bij het passeren van de grens is wel nog steeds van toepassing.

Het Parlement heeft een wettelijk regeling voor een prijsplafond basisvoedingsmiddelen voorgesteld. Het landbouwministerie verwacht negatieve bijwerkingen die niet verder zijn verduidelijkt. De website van de RO MinAgri waar groentetelers hun aanbod kunnen plaatsen is nu operationeel (https://rndr.ro/legume/)

Update 30/03/20

Veehouders bezorgd over knelpunten in aanvoer veevoer (sojameel) tgv maatregelen in de haven.

Er is geen goede verbinding tussen winkelketens en kleine producenten van groenten en fruit met als gevolg voorraden die bederven op productielocaties. Landbouwministerie gaat bemiddelen om vraag en aanbod  op elkaar aan te laten sluiten.

De aanvragen voor areaalbetalingen worden tussen 16 maart en 6 april bevroren. Het landbouw ministerie en het Roemeense betaalorgaan werken aan online oplossingen / procedures om vertragingen bij uitbetalingen te voorkomen.

Publicatie 4e militaire verordening op 29 maart. Belangrijkste bepalingen: miv van 30 maart zijn prijzen van elektriciteit, gas, water, sanitair en brandstof bevroren. Er zijn nieuwe bepalingen over quarantaine / isolatie-opties voor vrachtwagenchauffeurs. Veel is nog onduidelijk (wordt vervolgd).

Update 27/03/20

• De Roemeense varkenssector is niet zelfvoorzienend in de biggen productie en dus  afhankelijk van import. Het biggentransport vanuit West-Europa (voornamelijk Duitsland) naar Roemenië veroorzaakten aanvankelijk onrust vanwege Hongaarse restricties op rustplaatsen. Dit is opgelost.

• Grote inspanning van kleinere producenten van groenten en fruit om online verkoop te starten. Moeilijk proces, maar het lijkt de enige overlevingsoptie vanwege terugloop op boerenmarkten

• De Roemeense Premier vroeg ​​publiekelijk aan de minister van Landbouw om een ​​duidelijke boodschap richting de agrofoodsector: “Verhoog de productie! Landbouw kan de motor van de economie zijn tijdens pandemieën. Want de vraag naar voedsel groeit.” Financiële stimulering, eenvoudiger procedures en evenwichtige financiële verdeling in de voedselketen is nodig

• Kleine winkels hebben geen sluitings restricties opgelegd gekregen. Alleen aan malls en winkelcentra zijn bepalingen opgelegd. Desondanks zijn veel winkels toch gesloten omdat het economisch niet meer gaat, de omzet is te laag. Open markt zijn nog niet gelimiteerd, de verwachting is wel dat dit gaat komen. Voor het laatste nieuws kijk ook op https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/roemenie/documenten/nieuwsbrieven/2020/03/25/romania---corona-measures-and-news-25-03

Update 25/03/2020

Op 25 maart verbood de Bulgaarse minister van Gezondheidszorg Kiril Ananiev de toegang van vrachtwagens op weg naar Turkije. De reden was dat er langs de snelweg bij de plaats Maritsa een vrachtwagenfile van 50 km (1200 vrachtwagens) stond te wachten om Turkije binnen te mogen via de grensovergang  Kapitan Andreevo. Deze grenspost tussen Bulgarije en Turkije is een van de drukste ter wereld en is ook de hoofdingang naar Turkije vanuit Europa. De reden voor het oponthoud was het verwachte voornemen van de Turkse overheid om alle vrachtwagenchauffeurs na binnenkomst twee weken in quarantaine te nemen door ze in hun vrachtwagens te laten zitten. Na intensief overleg tussen overheden en belangenorganisatie in Bulgarije en Roemenië en de Turkse autoriteiten is gisteravond laat de grens weer opengegaan. De afgelopen nacht zijn er 1100 vrachtwagens doorgelaten, de verwachting is dat in de loop van de dag alles weer is genormaliseerd.

Romania - Updates on Corona