Was Rusland jouw grootste afzetmarkt; wat doe je dan als ondernemer?

Na de Russische inval in Oekraïne stelde de EU-sancties in. Die sancties hebben een grote impact op Nederlandse ondernemers die zakendoen met Rusland. Roeland Winkel, mededirecteur van kwekerij Bloemen van Winkel in Opheusden, verliest een groot gedeelte van zijn klanten door de Ruslandsancties. Tegen welke problemen loopt hij aan? En zijn er alternatieven?

Rusland en Oekraïne als grote afzetmarkten

Het familiebedrijf Bloemen van Winkel is gespecialiseerd in het kweken van riddersporen en pioenrozen. Al jarenlang gaat een groot gedeelte van de productie naar Rusland. Daarnaast verkoopt hij ook nog aan Oekraïense klanten. Roeland: "Dit betekent dus dat een flink stuk van mijn afzet wegvalt."

Bloemenexport

De Russische bloemenmarkt was een erg interessante markt voor de kwekerij. Roeland: "In Rusland kun je niet aan komen zetten met een klein roosje. Je geeft meteen de mooiste bloem die er is. Ze vragen om hoge kwaliteit en betalen er ook goed voor. Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je niet aan de goed betalende klant levert."

Om het risico wat te spreiden heeft het bedrijf het afgelopen najaar al andere keuzes gemaakt. Ze verkochten een gedeelte van de productie voor een lagere prijs aan een Engelse retailer en aan een Nederlandse exporteur die naar de Verenigde Staten exporteert.

Lees verder op rvo.nl

RVO denkt met u mee

Marieke van der Wilk, Business Development Coördinator, is met Roeland in gesprek om hem vanuit de RVO-dienstverlening te ondersteunen bij het zoeken naar alternatieve markten.

Zit u in een vergelijkbare situatie als Roeland? Voor ondernemers die getroffen worden door de sancties tegen Rusland, biedt RVO hulp. Dit doen we op verschillende manieren: