Nederlands fruit mogelijk eind 2018 naar Colombia

Mogelijk eind van dit jaar mogen Nederlandse appels en peren naar Colombia worden uitgevoerd. De onderhandelingen over markttoegang zijn in een vergevorderd stadium. Rond de oogst komende zomer vindt nog een laatste audit plaats in de boomgaarden van Nederlandse telers.

Inge Ribbens
Beeld: ©GroentenFruit Huis
Inge Ribbens

Inge Ribbens van GroentenFruit Huis is positief over de jongste besprekingen tussen de Nederlandse en Colombiaanse autoriteiten over het exportprotocol. “De afspraken zijn praktisch haalbaar voor Nederlandse fruittelers en bieden tegelijkertijd voldoende fytosanitaire garanties. Als de audit komende zomer positief wordt afgerond, kunnen mogelijk eind 2018 de eerste Nederlandse appels en peren naar Colombia.”

GroentenFruit Huis is de belangenorganisatie van exporteurs en telersverenigingen die zich bezighouden met de afzet van groenten en fruit. De organisatie is altijd nauw betrokken bij besprekingen over markttoegang. GroentenFruit Huis kijkt vooral naar de praktische haalbaarheid van de fytosanitaire richtlijnen.

Nieuwe afzetlanden

De Nederlandse fruitsector is naarstig op zoek naar nieuwe afzetgebieden. Het wegvallen van de export naar Rusland geeft druk op de prijzen. Afgelopen jaren is een aantal successen geboekt. Zo is markttoegang bereikt voor de export van Nederlands fruit naar China, India, Vietnam en bijvoorbeeld Mexico.

Volgens Ribbens is vooral India een succesverhaal. “Als het gaat om de export van appels staat India na Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk inmiddels op de vierde plaats. Uitvoer naar landen buiten Europa leidt tot een betere prijsvorming in de Europese Unie. Het realiseren van nieuwe markttoegang zoals binnenkort naar Colombia is daarom van groot belang.”

Fytosanitair overleg in Colombia

Vier jaar onderhandeld

De besprekingen met Colombia zijn in 2014 gestart. Deze worden dus dit jaar afgerond. Een procedure van vier jaar is niet ongebruikelijk. De onderhandelingen met China namen bijvoorbeeld zes jaar in beslag.

Ribbens denkt niet dat op korte termijn grote hoeveelheden Nederlands fruit naar Colombia gaan. “Het openen van de grens is een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het aan de exporteurs om contracten af te sluiten met supermarkten en andere importeurs.”

Snel leveren

In omringende landen in Zuid-Amerika wordt veel fruit geteeld. Ribbens gaat er dan ook niet vanuit dat Nederlandse appels en peren na definitieve opening van de grens jaarrond in de Colombiaanse schappen liggen. “Er is ruimte voor Nederlands fruit in de maanden dat weinig appels en peren uit landen als Chili en Argentinië beschikbaar zijn. En als de oogst in de regio tegenvalt. Onze exporteurs zijn in staat om snel te leveren als er vraag is.”