China: Ningxia, de pilot zone in China voor wijnproductie

"Mijn eerste veldbezoek in China betrof samen met mijn Europese landbouwraadcollega’s naar Ningxia in het noordwesten van China. In Ningxia wordt op 40.000 hectare circa 25% van de Chinese wijn geproduceerd, deze wijn heeft ook een Geografische Indicator 'Helan Mountain Eastern Side' en opgenomen in lijst van 100 Chinese GI namen die worden beschermd EU-CN GI akkoord van maart 2021" . Lees het reisverslag van landbouwattaché Karel van Bommel in Beijing.

Bezoek aan vier wijnbedrijven

Er zijn in Ningxia circa 90 wijngaarden actief en nog een 100 bedrijven hebben plannen om een wijnwaard te beginnen. We hebben 4 wijnbedrijven bezocht. We begonnen de eerste dag bij een wijngaard van 400 hectare van het Franse Pernod-Ricard, gevolgd door Helan Soul Winery met 2000 hectare en faciliteiten voor wijntoerisme en XiGe Estate Winery met 1000 hectare. De dag erna YuanShi Vineyard met 130 hectare. De wijnen kosten tussen de circa 15 en 125 euro per fles.

Bezoek Karel van Bommel aan wijngaarden in Ningxia

Druppelirrigatie

Alle wijnbedrijven hebben prachtige faciliteiten, aangezien ze helemaal nieuw zijn opgezet. De wijngaarden zijn zo gepland, dat ze machinaal geoogst kunnen worden, omdat ook in China arbeid een probleem aan het worden is. Ningxia heeft een landklimaat met winters van min 25 graden en zomers van plus 35 graden. Hierdoor moeten de wijnranken in de winter onder de grond worden gestopt. In de wijngaarden wordt druppelirrigatie toegepast, aangezien het maar 200 mm per jaar regent.

Wijngaard Ningxia

Ningxia is door de Chinese overheid in mei 2021 aangewezen als pilotzone voor wijn en druivenproductie. In deze context heb ik ook 5 wijnranken gepland op een nieuwe uitbreiding van de voet van Helan mountain (leuk feit: Nederland heet in het Chinees ook Helan). China en Ningxia willen hier ook Europese kennis en investeringen aantrekken. Mede door de nationale steun zal de wijnproductie in Ningxia flink ontwikkelen in kwantiteit en mogelijk ook in kwaliteit.

De Chinese wijnconsumptie ligt met minder dan één liter/persoon/jaar een stuk lager dan in Nederland (24 liter/persoon/jaar) en is nog vooral bij zakendiners.

Karel van Bommel
Landbouwattaché te Beijing

Wijnrank in Ningxia