Nederlands consortium werkt aan varkenshouderij in China

Een consortium van twaalf Nederlandse bedrijven is gestart met de ontwikkeling van een innovatief, verantwoord en diervriendelijk groeimodel voor varkenshouderijen in China. Het eerste wapenfeit is de bouw van een Research Test & Training Center (RTTC) in Anping, waar Nederlandse kennis en expertise wordt ingezet om betere leefomstandigheden te creëren voor mensen en dieren in en rond Chinese varkenshouderijen.

Beeld: ©rvo

Het consortium wordt geleid door Royal Agrifirm Group en werkt nauw samen met het ministerie van LNV, de landbouwraad in de Nederlandse ambassade in Peking en NLWorks, in afstemming met de Chinese (lokale) overheid. “Om echt impact te maken op de Chinese varkenshouderijsector moet je wel vanuit een breed publiek-privaat consortium opereren," zegt Maurits van Os, deputy director NLWorks. "Dankzij de steun vanuit bedrijven én de Nederlandse overheid zetten we met de bouw van de RTTC een belangrijke stap naar een duurzaam verdienmodel voor zowel China als Nederland.”

Wereldwijde uitdagingen

Royal Agrifirm Group draagt wereldwijd bij aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties en heeft al meer dan 100 jaar ervaring in de voederindustrie. “Veilige en duurzame voedselvoorziening, verduurzaming van de veeteelt, waaronder de varkenshouderij, zijn wereldwijde uitdagingen,” zegt Jeroen Jeuken, managing director van Agrifirm ASIA. “Gecombineerd met onze jarenlange marktervaring en de kennis die we de afgelopen twintig jaar in China hebben opgebouwd kunnen we, samen met de betrokken Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheid, een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de varkenshouderij in China.”

Ambities

De ambities van het consortium liegen er niet om. “De situatie in China is bijzonder nijpend en de uitdagingen zijn omvangrijk,” vervolgt Jeuken. “Op dit moment stuiten we op grenzen om de situatie van de Chinese varkenssector te verbeteren. Dit heeft te maken met de gehanteerde systemen, de borging van kwaliteit en gezondheid, kennis en vaardigheden en de effecten op milieu en gezondheid van dier en mens. De enorme groei en ambitie van China om hun eigen voedsel te produceren kun je niet tegenhouden. Waar we wel voor kunnen zorgen is dat dit gebeurt op een manier die goed is voor onze wereld en rekening houdend met dierenwelzijn. Hierbij zetten we volop in op Nederlandse kennis, die toonaangevend is op wereldniveau. Zo heeft ook de Nederlandse economie maximaal profijt van deze ontwikkelingen in China.”

Vijf kerngebieden

Met de inzet van de consortiumpartners worden integrale en deeloplossingen op vijf kerngebieden geleverd en verder ontwikkeld, te weten: voeding, genetica, gezondheid, huisvesting/data en kennis/vaardigheden. Inmiddels is gestart met de bouw van het RTTC in Anping. Het demonstratie- en productiebedrijf met geïntegreerde faciliteiten voor het geven van trainingen en uitvoeren van proeven en demonstraties zal in 2021 geopend worden. Het RTTC zal bijdragen aan het verbeteren en versterken van de marktpositie van Agrifirm Asia in China.

Consortium ‘Verduurzaming Varkenshouderij China’

Het consortium en stichting ‘Verduurzaming Varkenshouderij China’ is officieel opgericht op 29 september 2020 en bestaat uit: Royal Agrifirm Group, Bouwimpex, Dutch Farm Design (DFD), Groba Voedersystemen, Hato Lighting, Microfan, MS Schippers, Nedap Livestock Management, Nooyen Pig Flooring, R&R Systems BV, Topigs Norsvin, TripleAir BV  en NLWorks.

Bron: Agrifirm