Kassenbouwer durft de stap te zetten naar China, ondanks corona

Het Westlandse kassenbouwbedrijf KUBO levert complete kasprojecten aan tuinders en investeerders over de hele wereld. Met hulp van de Netherlands Business Support Office (NBSO) maakte het bedrijf de stap om uit te breiden naar China. Ondanks de coronapandemie.

KUBO Kas

"De visie, missie en strategie van een bedrijf moet je niet laten afhangen van incidenten. Blijf vooruitgaan en toon lef."

KUBO heeft een duidelijk doel voor ogen: de wereldbevolking voorzien van voedsel, zonder de aarde uit te putten. Juist nu er meer vraag is naar voedselveiligheid, lokaal voedsel en het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Mario Verbraeken, controller bij KUBO, legt uit: "Met onze geavanceerde kassen kun je op een klein oppervlak een hele hoge opbrengst krijgen. Daar is in grote steden in de Verenigde Staten en China veel behoefte aan."

Van het Westland naar Shanghai

Chinese klanten heeft KUBO al langere tijd. Het is een markt met gunstige toekomstverwachtingen. Chinese klanten hebben behoefte aan direct contact en ondersteuning in hun eigen taal en tijdszone. Daarom besloot KUBO om een kantoor te openen in Shanghai.

Eind 2019 voerde KUBO een haalbaarheidsonderzoek uit. Daarvoor werd ook contact gezocht met de Netherlands Business Support Office in Nanjing, een van onze 6 NBSO's in China. Mario: "We wilden graag breed geadviseerd worden en dat leidde tot een aantal goede en leuke gesprekken over de mogelijkheden. Dat was een heel goed beginpunt."

Ook tijdens COVID, op volle kracht vooruit!

Op basis van het haalbaarheidsonderzoek werkte de directie een aantal scenario's uit. Daarna verdwenen alle twijfels. Afgelopen april besloot KUBO om de plannen door te zetten, ondanks de coronapandemie die al in volle gang was. Mario: "We zitten niet graag stil en gaan op volle kracht vooruit." Het bepalen van de ideale vestigingsplaats en het verdelen van de taken tussen China en Nederland waren de belangrijkste uitdagingen van het uitbreidingsproces.

Testen in een kas

Inmiddels is het kantoor in Shanghai geopend, van waaruit KUBO heel China bedient. In rap tempo worden Chinese medewerkers ingewerkt. Zij vormen de schakel tussen het hoofdkantoor in Nederland en de klanten in China.

KUBO investeerde onlangs ook in een kas voor het testen van nieuwe software en het verbeteren van de hardware. Op basis van data ontwikkelt de kas nieuwe technieken en duurzame productiefaciliteiten- en diensten. Mario: "Aan dit soort innovaties is in China veel behoefte, omdat ze de kennis niet hebben om verse groenten duurzaam en optimaal te kweken."

Vooruitgaan en lef tonen

Mario moedigt andere ondernemers aan te blijven investeren, ook in moeilijke tijden. "De visie, missie en strategie van een bedrijf moet je niet laten afhangen van incidenten. De coronapandemie is een groot incident, maar het is geen goed idee om de koers direct te wijzigen bij tegenslagen. Blijf zolang mogelijk volhouden, voor zover daar financieel de ruimte voor is. Blijf vooruitgaan en toon lef."