Export varkensvlees naar China verdubbeld

De Nederlandse export van varkensvlees naar China is in de eerste vier maanden van 2020 verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De verwachting is dat China komend jaar nog veel varkensvlees zal importeren

Dat verwachten analisten van de Rabobank. Uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Zuidoost-Azië en de daaropvolgende ruiming van bedrijven dwingen de getroffen landen om meer varkensvlees te importeren.

Varkensvlees
Beeld: ©Adobe Stock

In China is de eigen productie in 2019 al fors gedaald, dit jaar wordt een verdere krimp verwacht met 15 tot 20%. De totale daling van de productie sinds de eerste AVP-uitbraak is ongeveer 35%. In Vietnam en op de Filipijnen gaat het om een daling van circa 10%.

VS is grootste exporteur

China speelt een belangrijke rol op de mondiale varkensmarkt. De Rabobank verwacht dat het land dit jaar zo’n 3,5 miljoen ton zal importeren. Ondanks de onderlinge handelsproblemen is de VS toch de grootste exporteur van varkensvlees naar China. In de eerste vier maanden van dit jaar verzesvoudigde de VS de export in vergelijking met 2019. Nederland heeft de export in die periode weten te verdubbelen naar 100.000 ton. Ons land staat op de ranglijst van varkensexporteurs op de zesde plaats.

Herstructurering varkenssector

De Chinese overheid is bezig om de varkenssector in het land fors te herstructureren. Schaalvergroting staat hierbij voorop. De herstructurering moet niet alleen leiden tot een hogere vleesproductie, maar ook tot meer voedselveiligheid en minder uitbraken van ziekten, zegt landbouwraad Wouter Verhey in Peking. “Het herstructureringsprogramma is door de coronacrisis stilgevallen. Nederlandse exporteurs profiteren hiervan, maar op langere termijn verwacht ik dat China steeds meer zelfvoorzienend wordt. Dat geldt overigens voor meer agrarische sectoren.”