Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over

Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten en onderdeel van Royal Cosun, heeft overeenstemming bereikt met Hongyuan Agriculture om 90% van haar aandelen in Hongyuan Louis te verwerven.

Hongyuan Louis is een relatief jonge producent van diepgevroren frites in Xilinhot, ten noorden van Bashang in China. De deal omvat een fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 50.000 ton, aardappelopslagplaatsen, een semi-automatisch koelhuis, ketelhuis, afvalwaterzuivering en ongeveer 170 werknemers. Hongyuan Agriculture blijft als aandeelhouder met een belang van 10% betrokken en werkt nauw met Aviko samen onder meer voor de inkoop van aardappelen.

Strategisch belang

Aviko is sinds 2007 actief in China met productieactiviteiten in Gansu. In de afgelopen jaren heeft Aviko met succes een sterk, commercieel distributienetwerk voor diepgevroren aardappelproducten in heel China opgezet, met een verkoopkantoor in Shanghai. Vandaag de dag wordt Aviko gezien als één van de toonaangevende internationale merken voor diepgevroren aardappelproducten.

"Met een gemiddelde marktgroei voor diepvriesfrites van 10% per jaar is China van groot strategisch belang voor Aviko. Voor ons is de acquisitie van Hongyuan Louis de perfecte gelegenheid om onze toch al sterke Chinese commerciële positie aan te vullen met moderne, lokale productiefaciliteiten”, zegt CEO Aviko Groep Chris Deen. "Deze deal zal ons helpen een prominente marktpositie in China te verwerven en te behouden".

Meer en meer Chinese klanten omarmen de westerse cultuur, mode en gewoonten. Dit vertaalt zich ook in een snel groeiende populariteit van westers georiënteerde menu's. Aardappelen en aardappelproducten zoals frites worden daarom steeds vaker een favoriet onderdeel van de dagelijkse voeding.

Bron: Royal Cosun