Grote impact handelsoorlog VS-China op Nederlandse landbouw

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten leidt tot meer vraag vanuit China naar varkens- en pluimveevlees uit Europa. Dat meldt ABN AMRO. De handelsoorlog heeft ook impact op de Nederlandse soja-invoer.

Afgelopen week werd bekend dat Chinese ondernemers geen agrarische producten uit de Verenigde Staten meer kopen. Het gaat vooral om soja en vlees. De maatregel is een reactie op de verder oplaaiende handelsoorlog tussen de VS en China. Het conflict duurt al meer dan een jaar en dat zorgt voor hogere Chinese importtarieven op Amerikaanse landbouwproducten. En dat heeft ook effecten op de Nederlandse agrofoodsector, meldt ABN AMRO.

Meer vlees naar China

De Nederlandse agrarische sector importeert soja en exporteert vlees. De vleesexport naar China is afgelopen maanden met meer dan 50% toegenomen. De handelsoorlog is hiervan overigens niet de voornaamste oorzaak. Dat is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

De escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China leidt er wel toe dat het gat tussen productie en consumptie van zowel varkensvlees als pluimveevlees groter wordt in China. Chinese importeurs zullen nog nadrukkelijker naar Europa kijken voor de aanvoer van deze producten, verwacht de bank.

Impact op invoer soja

De handelsoorlog heeft ook impact op de Nederlandse soja-invoer. De Chinese vraag naar Braziliaanse soja is gestegen, waardoor de prijzen toenamen. Voor Nederland is het daardoor aantrekkelijker geworden om de relatief goedkope soja uit de Verenigde Staten te betrekken. In 2018 is de Nederlandse invoer van Amerikaanse soja met 49 procent gestegen, terwijl de invoer van Braziliaanse soja met 12 procent daalde.

In een jaar tijd is de uitvoer van Amerikaanse agrarische producten naar China van 22,6 miljard USD (2017) naar 9,2 miljard USD (2018) gedaald. Die daling van de export zal dit jaar doorzetten, verwacht ABN AMRO.

Analyse van ABN AMRO over handelsoorlog VS-China