Joint venture voor High-Tech Agriculture Park in China

Jiashan Sino-Dutch Industrial Park Investment Company en Dutch Greenhouse Delta hebben een startovereenkomst getekend voor een High-Tech Agriculture Park in China. Het park wordt de Chinese landingsplaats voor Nederlandse topexpertise uit de gehele tuinbouwketen en is zo’n 400 hectare groot.

Beeld: Dutch Greenhouse Delta
M.A. Jun, voorzitter van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park Investment Company (links) en Eric Egberts, directeur van stichting Dutch Greenhouse Delta (rechts) ondertekenen de joint venture.

Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park is momenteel het enige vooraanstaande innovatiepark waar Nederland en China sector breed samenwerken. Het gewest Jiashan ligt in het hart van de meest ontwikkelde economische regio in China, de Yangtze River Delta, nabij de stad Shanghai (20 minuten met hogesnelheidslijn). In Shanghai wonen meer dan 30 miljoen Chinese consumenten. Op het omvangrijke Jiashan Sino-Dutch Industrial Park, waarvan Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park onderdeel is, ligt ook de grootste brouwerij van Heineken in Azië.

In de kassen zal het bedrijfsleven de meest geavanceerde tuinbouwtechniek demonstreren en kan vers geproduceerd worden. Deze oogst kan mogelijk via e-commerce giganten als Alibaba direct op de Chinese markt afgezet worden.

Vervolgstap

In oktober 2018 werd al een strategisch memorandum getekend in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en minister-president Mark Rutte. Deze joint venture is de vervolgstap en krijgt de officiële naam: Greenport Jiashan Sino-Dutch AgTech Co. Het park zal binnen vijf jaar gerealiseerd worden en is onderdeel van het Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is. 

Over Dutch Greenhouse Delta

Dutch Greenhouse Delta is opgericht in september 2017 om de Nederlandse glastuinbouwbouwsector wereldwijd als cluster te vermarkten. De stichting heeft daarbij een focus op grootschalige complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in de groeiende megasteden. Op dit moment zijn 18 glastuinbouwbedrijven en de brancheorganisaties AVAG en LTO Glaskracht met hun leden aangesloten die een allen bijdrage leveren om de activiteiten van de stichting te realiseren. De ontwikkeling van Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park is één van de eerste casussen.