Registratieverplichting buitenlandse voedselproducenten die naar China willen exporteren

De Chinese douane (GACC) heeft in april het besluit 248 ‘Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food’ gepubliceerd. Dit besluit wordt vanaf 1 januari 2022 van kracht.

Registratieverplichting

In dit besluit maakt China een onderscheid in twee risico-klasses qua producten. Voor een groep van 18 producten, met volgens China een verhoogd voedselveiligheidsrisico, verloopt de registratie via de NVWA. Onder deze categorie vallen: Vlees en vleesproducten, darmen, vis en visserijproducten, ei en eiproducten, bijenproducten, zuivel, eetbare oliën en vetten, oliehoudende zaden, eetbare granen, gemalen (graan)producten en mout, gevulde tarweproducten, verse en gedroogde groentes en droge bonen, noten en zaden, specerijen, gedroogd fruit, ongeroosterde koffie- en cacaobonen, dieet- en gezondheidsvoeding.

In deze sectoren hadden de traditioneel exporterende bedrijven de mogelijkheid om zich al in oktober te laten registreren. Voor nieuwe exporteurs zullen de nieuwe regels uit besluit 248 gaan gelden.

Vanaf 1 november 2021kunnen de bedrijven in de overige categorieën zichzelf bij de GACC registeren. De GACC verwijst hiervoor naar de website: https://cifer.singlewindow.cn Volgens de GACC kost het voor bedrijven ongeveer een half uur om zichzelf te registeren. De website zal zowel in het Engels als in het Chinees zijn, maar de Engelse pagina is nog in ontwikkeling. De verplichting geldt voor producenten en pak-, koel- en vrieshuizen. Je moet je geregistreerd hebben, voordat je naar China kan exporteren.

Vanaf 1 januari 2022 gaan er ook nieuwe regels gelden met betrekking tot de labeling van voedselproducten. De belangrijkste wijziging is dat het registratienummer van de bedrijf zowel op de binnen- als buitenverpakking moet staan.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact met pek-lnv@minbuza.nl opnemen.