Horti China & VIV 2021

De Asia Agri-Food Expo (AAFEX) met de HORTI CHINA Expo en VIV Qingdao 2021 in Qingdao (15-17 september) trok meer dan 120.000 bezoekers. Ondanks de reisbeperkingen door COVID, waren er 29 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd, waarvan 21 tuinbouwbedrijven in het Holland Pavillion op de HORTI en 8 bedrijven uit de intensieve veehouderij in het Holland Pavillion op de VIV.

AAFZX Opening

Omdat Nederland het grootste internationale pavilioen had, gaf Karel van Bommel een speech bij de openingsceremonie van de AAFEX. De dag werd afgesloten met een Sino-Dutch netwerk receptie met ruim 130 bezoekers uit zowel de tuinbouw als de intensieve veehouderij. Bij deze receptie werd ook een memory of Understanding ondertekend tussen  HV Agriculture – Dutch Greenhouse Delta en Yu County voor de gezamenlijke ontwikkeling van “Yu County-Sino-Dutch Smart Agricultural Technology Innovation Demonstration Garden”, waar HX Agriculture 2.8 miljard RMB (ca 350 miljoen euro) en Yu Country 100 miljoen RMB (ca 80 miljoen euro).

Op 16 september, was er ‘s ochtends  Sino-Dutch Seminar on Future Farming on animal husbandry , wat door NAFTC en VIV Qingdao was georganiseerd. Hier gaven de bedrijven Dorset, Stienen, Nooyen en Walinga boeiende presentaties hoe met technische innovaties ze bijdragen aan duurzame veehouderij en welke oplossingen ze voor de Chinese veehouderij hebben.

’s Middags, organiseerde de Nederlandse ambassade het Farming the Future Horti seminar “Technology Innovation and Digitalization in Sustainable Greenhouse Production - Experience from the Netherlands”, in samenwerking met NBSO Qingdao en ondersteund door Horti China en Richland Sources. Dit seminar gaf een goede demonstratie hoe de Nederlandse tuinbouwsector kan bijdragen aan een transitie naar duurzame tuinbouw in het kader van farming the future.

Met de PIB Protected Agriculture Alliance Perspective werd een integrale cluster aanpak voor duurzame high-tech glastuinbouw gepresenteerd, door KUBO en Ridder. Daarnaast Signify, Meteor Systems, Priva, Hoogendoorn, Metazet en Dutch Distribution Centers goed presentaties. Het gaf een goed beeld wat Nederland China te bieden heeft. Met 80 deelnemers was er grote interesse vanuit Chinese bedrijven.