Nieuwsupdate Chili: Nieuwe minister van Landbouw en ondertekening belastingverdrag

Chili vreest voor de tweede coronagolf; het aantal bevestigde gevallen loopt op tot zo’n 4.000 per dag.

Vrees voor 2de covid golf, cargo vluchten AMS-SCL blijven operatief

Chili vreest voor de tweede golf; het aantal bevestigde gevallen loopt op tot zo’n 4000 per dag. Vaccinatie is eind vorige maand van start gegaan. Na nieuwe Nederlandse maatregelen vliegen er vanaf 23 januari geen directe passagiersvluchten vanuit Chili naar Nederland. De cargovluchten van KLM blijven wel operatief en vliegen drie keer per week van Santiago naar Amsterdam en vice-versa.

Chili houdt zijn grenzen voorlopig open voor Nederlandse reizigers maar stelt een negatieve PCR-test en een 10-daagse quarantaine verplicht. Aanhoudende reisrestricties leiden tot een tekort aan seizoenarbeiders in de fruitteelt. Midden in het Chileense oogstseizoen ontbreekt het veel producenten aan Boliviaanse en Peruaans tijdelijke medewerkers.

Minister Walker vertrekt, Undurraga nieuwe minister landbouw Chili

Begin deze maand heeft Antonio Walker zijn ontslag ingediend als minister van Landbouw. Zijn plek is per direct ingenomen door Maria Emilia Undurraga, voormalig DG van ODEPA (beleidskern van het ministerie). Walker stelt zich verkiesbaar als kandidaat voor de commissie die de nieuwe grondwet gaat vormgeving. Die zal onder meer focussen op vernieuwde waterwetgeving. Undurraga was al langer de rechterhand van Walker en zal naar verwachting zijn beleid voortzetten. Bij haar aanstelling gaf ze aan dat ze zich zal inzetten voor plattelandsontwikkeling en verduurzaming van de agrosector.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/nueva-ministra-de-agricultura-maria-emilia-undurraga-asume-con-enfasis-en-el-desarrollo-rural/

Chileense kers kampt met imagoschade en fruitvlieg

Na een voorspoedige start van het kersenseizoen zijn de verkopen van Chileense kersen in China met 63% gedaald t.o.v. vorige week. Na berichten op Chinese sociale media over het gevaar van covid-19 besmetting via Chileense kersen is de vraag ingestort. Ondanks dat de berichtgeving via de nationale televisie ontkracht is blijft de vraag laag. In 3 jaar tijd verdriedubbelde de Chileense kersenexport naar ruim USD$ 1,5 miljard, waarvan bijna 93% naar China gaat. De sector heeft goed ingespeeld op het oogstseizoen dat gunstig samenvalt met het Chinese nieuwjaar, wanneer kersen een populair cadeau zijn.

https://www.mundoagro.cl/se-mantiene-situacion-critica-en-comercializacion-de-cerezas-chilenas-en-china/

Naast imagoschade teistert ook de Suzuki-fruitvlieg de Chileense fruitproducenten in de zuidelijk regio’s Ñuble en Bío-Bío. SAG (Chileense NVWA) heeft de plaag in 2017 voor het eerst gedetecteerd en sindsdien is de fruitvlieg teruggevonden in 10 centrale en zuidelijke regio’s. Dit zorgt voor ernstige schade aan diverse gewassen waaronder de kers. De SAG kijkt samen met diverse wetenschappers naar een effectieve gewasbeschermingsmethode.

https://www.mundoagro.cl/evaluacion-de-herramientas-precosecha-para-el-control-de-drosophila-suzukii-en-cerezos/

Nederland en Chili sluiten belastingverdrag

Nederland en Chili hebben een belastingverdrag gesloten. In dit verdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds dat belastingheffing wordt ontweken. De Chileense minister van Financiën Briones en ambassadeur Harman Idema, in digitale aanwezigheid van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën, ondertekenden het verdrag op maandag 25 januari 2021 in Santiago.

Na jarenlange onderhandelingen neemt het belastingverdrag potentiële drempels (dubbele belasting) weg die anders economische activiteiten in Chili en vanuit Chili in Nederland in de weg zouden kunnen staan. Ook zorgt een verdrag voor rechtszekerheid voor de belastingplichtigen in beide verdragslanden.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/25/nederland-sluit-belastingverdrag-met-chili

Balans bosbrandenseizoen

De aanhoudende droogte en hoge temperaturen leiden ook deze zomer tot bosbranden. CONAF (Chileens staatsbosbeheer) en minister Undurraga zij vooralsnog gematigd positief over de huidige situatie waar 40% minder areaal aan bos vlam heeft gevat dan voorgaande jaren. Tijdens deze zomer is 21.000 hectare bos door branden aangetast, niet alleen in de centrale regio’s maar ook op het afgelegen Paaseiland. Door de investeringen van afgelopen jaren heeft de CONAF 2.900 brandweermannen en 61 blusvliegtuigen tot  zijn beschikking.

https://twitter.com/meryundurraga/status/1354463200322969601?s=20