Update Chili: ontwikkelingen pluimveevlees export en gedigitaliseerde steun voor Chileense boeren 26-05-2020

Hierbij een nieuwe update over de impact van het COVID-19 op de agrarische sector in Chili op 26 mei 2020.

Chileense export pluimveevlees naar EU stilgelegd

Na de vondst van hoge concentraties salmonella bij zeker 3 Chileense productielocaties hebben de Europese autoriteiten gevraagd de export van pluimveevlees stil te leggen. Deze bevindingen werden vorige maand gedaan bij een bezoek van de Europese autoriteiten aan Chili. Na een schriftelijk verzoek van de EU aan de SAG (Chileense NVWA) worden er sinds 6 maart geen exportcertificaten uitgegeven voor pluimveevlees met Europa als bestemming. Directeur van de SAG is erg verbaasd over de gebrekkige communicatie vanuit de EU en dringt aan op een Europees rapport van het desastreuze bezoek.

https://digital.elmercurio.com/2020/05/25/EMSU

Filipijnse markt gaat open voor Chileens varken- en pluimveevlees

Waar de grenzen voor Chileense vlees in Europa tijdelijk worden gesloten, opent in Azië een nieuwe markt. De Chileense minister van Landbouw Antonio Walker kondigt aan dat vanaf heden 6 vleesverwerkende locaties toestemming hebben te exporteren naar de Filipijnen. Deze markttoegang volgt op twee bezoeken van de Filipijnse voedsel- en warenautoriteit aan Chili in 2019. In nauwe samenwerking met de SAG zijn de slachthuizen gecertificeerd, het gaat hierbij om 4 varkensvleesexporteurs en 2 pluimveevleesexporteurs. De nationale directeur van SAG ziet dit als een grote impuls voor de Chileense vleesindustrie.

https://www.sag.gob.cl/noticias/ministro-walker-anuncia-apertura-para-mercado-de-carne-de-ave-y-cerdo-chileno-filipinas

INDAP digitaliseert financiële steun

Het instituut voor ondersteuning van kleinschalige landbouwondernemingen (INDAP) probeert waar mogelijk het uitkeren van de subsidies te digitaliseren en zo verdere COVID-19-besmettingen te voorkomen. De Chileense agrarische sector bestaat voornamelijk uit kleinschalige bedrijven (93%) die een belangrijke schakel vormen in de nationale voedselvoorziening. De jaarlijkse subsidie voor operationele kosten (FOA) is dit jaar vanwege de gezondheidscrisis en droogte noodzakelijk voor 1.500 landbouwondernemingen. INDAP werkt samen met de BancoEstado (Staatsbank) om alle financiële instrumenten toegankelijk te maken voor gebruikers in heel Chili, zonder persoonlijk contact.

https://www.portalagrochile.cl/2020/05/21/indap-adecua-entrega-de-recursos-a-1-458-agricultores-de-prodesal-para-evitar-contagios/

Fruitproducenten roepen minister op tot investeringen waterinfrastructuur

In een virtuele bijeenkomst van fruitproducten met de Chileense minister van financiën, Ignacio Briones, is opgeroepen tot een versnelling van de investeringen in irrigatieprojecten. Víctor Catán, voorzitter en adviseur van diverse landbouwcoöperaties, sprak zijn zorgen uit overde sociale en economische impact van de droogte. Met name de situatie rondom de rivier Aconcagua is zorgelijk en leidt tot problemen in de landbouw en drinkwatervoorziening van de steden Valparaíso en Viña del Mar. De huidige problematiek wordt mede veroorzaakt door het uitblijven van overheidsinvesteringen in waterinfrastructuur.

http://fedefruta.cl/presidente-de-la-asociacion-de-agricultores-de-los-andes-solicita-al-ministro-de-hacienda-acelerar-inversion-para-infraestructura-hidrica-postergada-por-decadas/

Biologische gewasbestrijding op Paaseiland

Het Chileense publieke agro-onderzoeksinstituut INIA heeft een programma gelanceerd dat de fytosanitaire toestand van het Paaseiland moet verbeteren. In samenwerking met 30 producenten introduceert het instituut Integrated Pest Management-strategieën bij de teelt van de hoofdgewassen op het eiland (banaan, zoete aardappel en ananas). Zo worden natuurlijke bestrijders ingezet, insectenvallen geplaatst en gegevens over plagen verzameld. Qua klimaat en gewassen is Paaseiland een vreemde eend in de bijt in vergelijking met het Chileense vasteland: het eiland ligt ruim 3.600 km van de Chileense kust.

https://www.inia.cl/blog/2020/05/19/el-manejo-de-la-sanidad-vegetal-en-rapa-nui-grandes-hitos/

Technische ondersteuning voor Chileense boeren

Het Chileense ministerie van Landbouw lanceert de website www.chileagricola.cl. Via dit platform hebben landbouwondernemers toegang tot trainingsmateriaal in de vorm van video’s en handleidingen. Thema’s zijn onder meer duurzame landbouwpraktijken, ondernemerschap, ruraal toerisme en financieringsinstrumenten. Het ministerie probeert hiermee met name de kleinschalige agrarische onderneming te steunen in deze tijden van crisis. Modernisatie, verduurzaming van de sector en plattelandsontwikkeling staan centraal in het landelijke beleid.

https://www.portalagrochile.cl/2020/05/25/minagri-lanza-sitio-web-chile-agricola-de-capacitacion-e-informacion-para-la-pequena-agricultura/