Innovatiemissie alternatieve eiwitten Canada & VS: 19-24 juni, 2023
Bent u onderzoeker of ondernemer in de product- en technologieontwikkeling van alternatieve eiwitten? En op zoek naar partners in Canada of de Verenigde Staten (VS)? Neem deel aan deze innovatiemissie naar Alberta (Canada) en Minnesota (VS) met focus op plantaardige eiwitbronnen. In deze landen zijn, samen met Europa, de verwachte groeicijfers voor alternatieve eiwitten het hoogst.
De wereldwijde markt voor alternatieve eiwitten blijft naar verwachting groeien naar minstens € 245 miljard in 2035. De Verenigde Staten (VS), Canada en Europa hebben hierbij de hoogste verwachte groeicijfers.
De sector voor alternatieve eiwitten staat ook voor allerlei uitdagingen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het verbeteren van de smaak en structuur van producten, en de voedingswaarden van de plantaardige vleesvervangers. Internationale samenwerking met partners in Canada en de VS kan helpen om deze uitdagingen samen aan te pakken.
Voor wie?
Deze missie is interessant voor:
- ondernemers;
- start-ups actief in R&D;
- technologieproviders;
- onderzoekers verbonden aan een kennisinstelling.
Daarnaast bent u actief op één van onderstaande thema’s met focus op plantaardige eiwitten voor vleesvervangers:
- veredeling en productie van eiwitrijke gewassen;
- ontwikkeling en productie van alternatieve eiwitproducten (met uitzondering van kweekvlees);
- ontwikkeling en productie van plantaardige vleesvervangers;
- ontwikkeling en productie van ingrediënten voor op planten gebaseerd voedsel;
- kennis en technologie van food processing.
Waarom Canada?
De Canadese provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba hebben enorme landbouwgebieden waar boeren op grote schaal eiwitrijke gewassen telen, zoals erwten, tuinbonen, kikkererwten en linzen. Naast deze primaire productie kijkt men ook naar de verwerking tot ingrediënten en eindproducten: Canada wil een wereldspeler worden in de markt van hoogwaardige op planten gebaseerd voedsel en ingrediënten. Protein Industries Canada (PIC) coördineert en ondersteunt deze ambities en bijbehorende programma’s financieel. Canada ziet Nederland en de VS als belangrijke partners in deze missie.
Waarom de VS?
In de VS groeit de markt voor plantaardige en alternatieve eiwitten, met name onder de jongere bevolking. Smaak en textuur zijn hierbij belangrijke aspecten om de consument te overtuigen. Investeerders financieren innovatieve bedrijven met veel durfkapitaal. Denk aan Beyond Meat en Impossible Foods.
Het Amerikaanse Mid-West zet ook nadrukkelijk in op alternatieve, plantaardige eiwitten, met een aantal grote food-bedrijven zoals Cargill en General Mills. De Protein Highway verbindt de industrie in Canada met die in de staten in de Mid-West (Minnesota, Iowa, Nebraska, South Dakota, North Dakota, Montana). Uit deze samenwerking is onder andere de Plant Protein Innovation Center (PPIC) ontstaan. Hier doen (grote) bedrijven samen met onderzoekers van de University of Minnesota onderzoek in plantaardige eiwitten.
Doelen van de missie
Specifieke doelen van deze missie zijn:
- Inzicht krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen rond plantaardige eiwitten in Canada en de Mid-West van de VS.
- Verkennen van trends en kansen voor (publiek-private) samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in onderzoek en ontwikkeling.
- Nederlandse innovatieve kennis en technologie koppelen aan lokale partners en marktkansen in Canada en de VS.
Programma
Het missieprogramma is in ontwikkeling. In hoofdlijnen bestaat het programma uit de volgende onderdelen:
- Informatieve seminar(s)
- (Sectorspecifieke) bedrijfsbezoeken
- Netwerkevenementen
- Netwerkreceptie / netwerkdiner in Calgary en Minneapolis
- Interactieve workshops
Hierbij organiseren wij onder andere bezoeken aan (of events met) belangrijke stakeholders, waaronder PIC, PPIC en MBold.
We proberen de specifieke wensen van u als deelnemer zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma.
Reisschema
Het missieprogramma begint op maandagmorgen 19 juni in Calgary en eindigt op vrijdagmiddag 23 juni in Minneapolis. Wij stellen nog een aanbevolen reisschema op. Als u deelneemt, informeren we u hierover na uw inschrijving.
Kosten
De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon. Hierbij is inbegrepen:
- deelname aan het collectief programma;
- transfers van en naar programmaonderdelen;
- lunch en diners als dit is vermeld in het programma.
De missie is exclusief:
- reis- en verblijfkosten (hotels, intercontinentale en continentale vluchten);
- alle individuele kosten, zoals lunches en diners buiten het programma om.
Deelname
Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meld u dan vóór 31 maart aan via het online aanmeldformulier.
Let op: de automatische ontvangstbevestiging na uw aanmelding betekent nog geen definitieve deelname. Dit hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw bedrijfsactiviteiten en technologie binnen de scope en doel van de missie past. U ontvangt na de deadline van ons een bericht over uw definitieve deelname.
Meer weten?
Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neemt u dan contact op met:
Bert van der Heide, adviseur Internationale Innovatie Agri-Food
- E: bert.vanderheide@rvo.nl
- M +31 (0) 6 2937 1209
Of stuur een mail naar innovatiemissies@rvo.nl.