Nederlandse kaasexporteurs blij met CETA

Nederlandse kaasexporteurs reageren verheugd op de ondertekening van het handelsakkoord CETA tussen de Europese Unie en Canada. Westland Kaas en UnieKaas gaan er vanuit hun kaasexport naar Canada de komende jaren flink kunnen vergroten.

De export van kaas uit Europa naar Canada gaat volgens de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) de komende zes jaar in stappen omhoog van 20.000 ton naar 37.700 ton op jaarbasis. Volgens marktverkenningen van de Europese Commissie is deze toename goed voor een omzet van €150 miljoen per jaar.

Nederlandse kaasexporteurs hopen een substantieel deel van de toename van de export naar Canada voor hun rekening te kunnen nemen. Of dat daadwerkelijk ook gebeurt, is afhankelijk van de regels die de Canadese overheid gaat vaststellen over de verdeling van de quota.

Ratificering door lidstaten

Eind oktober 2016 hebben de Canadese premier Trudeau, EU-commissievoorzitter Juncker en EU-president Tusk hun handtekening gezet. Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. De parlementen van alle EU-lidstaten en van Canada moeten het verdrag ratificeren voordat het volledig van kracht wordt. De meeste landen hebben dat al gedaan.

Oppositie in Canada

De zuivel is een belangrijke economische sector in Canada. Zuivelorganisaties zijn nauw betrokken bij de vaststelling van het overheidsbeleid voor de sector. De Federation of Quebec Dairy Producers is niet blij met het CETA-akkoord. De organisatie vreest voor een daling van de melkprijs nu kaasmakers uit de Europese Unie meer toegang krijgen tot de Canadese markt.

Samenwerking Westland Kaas - Les Dependances

Westland Kaas exporteert al jarenlang hun merkkaas Old Amsterdam naar Canada. Het kaasbedrijf werkt hierbij samen met de Canadese importeur Les Dependances uit de Canadese provincie Quebec. Op dit moment gaat het om een relatief klein deel van de kaasproductie van Westland. Commercieel manager export Rob van Mourik is positief over het CETA-akkoord: “Canada is voor ons een land met veel potentie. De Canadese markt gaat meer open, wij hopen daarvan mee te profiteren.”

Handel in kaasquota

De import van kaas is in Canada gequoteerd. Zo’n honderd Canadese bedrijven hebben deze quota in hun bezit. De partner van Westland Kaas is daar één van. Van Mourik: “Die quotering leidt tot hogere prijzen in het winkelschap. Onze verwachting is dat de toename van de kaasexport die door CETA mogelijk wordt, leidt tot lagere prijzen voor de consument en tot meer diversiteit in het aanbod. Dat stimuleert de consumptie van kaas.”

Nieuwe regels voor import

Van Mourik zet hier wel een kanttekening bij: “Dat Canada en de Europese Unie hun handtekening hebben gezet, is een belangrijke eerste stap. Vervolgens moeten de autoriteiten in Canada samen met de partijen in de zuivelketen regels opstellen over de verdeling van de extra import vanuit Europa. Vervolgens gaan wij aan tafel met onze partner Les Dependances die Old Amsterdam in Canada distribueert. Dat de kaasimport vanuit de Europese Unie aan quota gebonden blijft, is lastig voor ons, maar tegelijkertijd ook een gegeven.”

Ook andere zuivelondernemingen reageerden verheugd op de recente ondertekening van CETA. Zo geeft directeur Willem Rote van UnieKaas te hopen meer kaas te kunnen verkopen in Canada. De export van kaas uit de EU naar Canada gaat dankzij CETA komende zes jaar fors omhoog, constateert hij. Dat is volgens Rote een stimulans voor de Nederlandse kaasindustrie

Westland Kaas

Westland Kaas Groep is al 80 jaar een vertrouwde naam op de wereldwijde kaasmarkt. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in marketing, sales en research & development. De onderneming is bekend van de merkkazen Old Amsterdam, Maaslander, Westlite en Trenta. Een aantal zorgvuldig geselecteerde partners verzorgt de productie en verpakking van de kazen.